Zbylo vám těsto na medovník nebo snad upečené medové perníčky, které už nikdo nechce? Rozhodně je škoda, něco takového vyhodit. Jednoduše toto cukroví recyklujte a vyrobte z něj jiné. Neváhejte a projděte si recepty na medové perníčky, které se pro tuto pochoutku perfektně hodí jako základ.
Ingredience:
Na základní hmotu:
- 30 dkg medových perníčků nebo těsta na medovník
- 8 dkg mletých vlašských ořechů
- 5 dkg rozpuštěného nesoleného másla
- Karamelový krém
- 100 ml mléka (případně více, podle potřeby)
Na karamelový krém:
- 18 dkg cukru
- 70 ml vody
- 150 ml smetany ke šlehání (aspoň 33 %)
Na krém:
- 125 g mascarpone
- 1 plechovka kondenzovaného mléka
Na obalení:
- Drobečky z perníčků nebo medového těsta
Postup:
- Nejdříve si připravíme karamelový krém, který potřebujeme jako přísadu do základní hmoty.
- Do hrnce dáme vodu, cukr a přivedeme k varu, aby vznikl tmavý sirup. Nezapomínáme míchat, aby se to nepřipálilo.
- Poté odstavíme z plotny a za stálého míchání pomalu přiléváme smetanu. Musíme dát pozor, protože směs bude hodně divoce bublat.
- Důkladně promícháme a dáme vychladit.
- Na náplň dáme do misky kondenzované mléko, přidáme mascarpone a pečlivě promícháme, ideálně ručním mixérem na nízkou rychlost.
- Dáme vychladit minimálně na 1 až 2 hodiny do ledničky, aby se náplň dobře tvarovala.
- Když je náplň zatuhlá, vyndáme ji z lednice a lžičkou odebíráme malé kousky a tvarujeme cca 1,5 cm velké kuličky.
- Pracujeme rychle, protože náplň se pod teplem rukou začne rozpouštět. Hotové kuličky dáme zpět do lednice na další hodinu.
- Rozmixujeme medové perníčky na jemné drobečky, přidáme vlašské ořechy, rozpuštěné máslo, hotový a vychlazený karamelový krém a mléko.
- Vypracujeme hmotu/těsto a lžíci odebíráme vždy stejně velký kousek, který trochu zploštíme, položíme na něj vždy jednu ztuhlou náplň v kuličce a vytvarujeme marlenkovou kuličku.
- Nakonec obalíme v drobečcích z perníčků nebo medového těsta, záleží na tom, co použijeme.