Klasické marlenka kuličky

Klasické marlenka kuličky

Zbylo vám těsto na medovník nebo snad upečené medové perníčky, které už nikdo nechce? Rozhodně je škoda, něco takového vyhodit. Jednoduše toto cukroví recyklujte a vyrobte z něj jiné. Neváhejte a projděte si recepty na medové perníčky, které se pro tuto pochoutku perfektně hodí jako základ.

Ingredience:

Na základní hmotu:

  • 30 dkg medových perníčků nebo těsta na medovník
  • 8 dkg mletých vlašských ořechů
  • 5 dkg rozpuštěného nesoleného másla
  • Karamelový krém
  • 100 ml mléka (případně více, podle potřeby)

Na karamelový krém:

  • 18 dkg cukru
  • 70 ml vody
  • 150 ml smetany ke šlehání (aspoň 33 %)

Na krém:

  • 125 g mascarpone
  • 1 plechovka kondenzovaného mléka

Na obalení:

  • Drobečky z perníčků nebo medového těsta

Postup:

  • Nejdříve si připravíme karamelový krém, který potřebujeme jako přísadu do základní hmoty.
  • Do hrnce dáme vodu, cukr a přivedeme k varu, aby vznikl tmavý sirup. Nezapomínáme míchat, aby se to nepřipálilo.
  • Poté odstavíme z plotny a za stálého míchání pomalu přiléváme smetanu. Musíme dát pozor, protože směs bude hodně divoce bublat.
  • Důkladně promícháme a dáme vychladit.
  • Na náplň dáme do misky kondenzované mléko, přidáme mascarpone a pečlivě promícháme, ideálně ručním mixérem na nízkou rychlost.
  • Dáme vychladit minimálně na 1 až 2 hodiny do ledničky, aby se náplň dobře tvarovala.
  • Když je náplň zatuhlá, vyndáme ji z lednice a lžičkou odebíráme malé kousky a tvarujeme cca 1,5 cm velké kuličky.
  • Pracujeme rychle, protože náplň se pod teplem rukou začne rozpouštět. Hotové kuličky dáme zpět do lednice na další hodinu.
  • Rozmixujeme medové perníčky na jemné drobečky, přidáme vlašské ořechy, rozpuštěné máslo, hotový a vychlazený karamelový krém a mléko.
  • Vypracujeme hmotu/těsto a lžíci odebíráme vždy stejně velký kousek, který trochu zploštíme, položíme na něj vždy jednu ztuhlou náplň v kuličce a vytvarujeme marlenkovou kuličku.
  • Nakonec obalíme v drobečcích z perníčků nebo medového těsta, záleží na tom, co použijeme.
Domácí ořechové kuličky marlenka z perníčků či medového těsta.
Zdroj: https://tuzrolpattant.reblog.hu

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.