Přestože je tento recept určen pro kohouta, dá se svým způsobem použít na jakoukoliv drůbež, ať už kuře, kachnu nebo klidně i krůtu. Fantazii se meze nekladou a když vás přepadne chuť na ptáka s nádivkou, máte inspiraci. Neváhejte omrknout také recepty na pečenou krůtu.
Ingredience:
- 1 kohout (hmotnost cca 2 až 2 a 1/2 kg)
- 10 kuliček černého pepře
- 120 g petržele
- 200 g mrkve
- 100 g celeru
- 150 g starého chleba
- 200 g sušené klobásy
- 5 – 6 stroužků česneku
- 1/2 kostky čerstvého nesoleného másla
- 20 g polohrubé mouky
- Mletý černý pepř podle chuti
- Špetka kyseliny citronové
- 1 hrst čerstvě nasekané petrželky
- Sůl podle chuti
Postup:
- Dobře očištěného kohouta dáme do tlakového hrnce i s vnitřnostmi, přidáme vodu, několik zrnek černého pepře, očištěnou mrkev i celer.
- Vaříme v tlakovém hrnci doměkka. Pokud nemáme tlakový hrnec, použijeme ten běžný a vaříme, až je kohout měkký.
- Po uvaření vyjmeme kohouta i se zeleninou z hrnce a jemně nakrájíme vnitřnosti a uvařenou zeleninu. Dáme do středně velké mísy.
- Přidáme nadrobno nakrájené sušené klobásy, plátky chleba předem namočené ve vodě a vyždímané, nasekanou petrželku, prolisovaný česnek, mletý černý pepř a sůl podle chuti.
- Touto nádivkou naplníme uvařeného kohouta a zašijeme kuchyňskou nití. Vložíme do vymazaného pekáče a potřeme rozpuštěným máslem z 1/4 kostky ze všech stran.
- Předehřejeme troubu na 220 stupňů. Dáme péct do předehřáté trouby a podle potřeby podléváme vývarem, který jsme si nechali v tlakovém hrnci.
- Hotového kohouta s nádivkou necháme ve vypnuté troubě a připravíme si omáčku.
- V pánvi rozpustíme zbývající 1/4 másla, poprášíme moukou, tu orestujeme a zalijeme vývarem, cca 2 hrnky. Omáčku dochutíme špetkou kyseliny citronové, solí a mletým černým pepřem podle chuti.

Tip: Zkuste si připravit i pikantní verzi omáčky na kohouta.
Co budete potřebovat:
1 hrnek destilovaného bílého octa, 4 stroužky česneku, 1 lžičku vločkové soli, 230 g čerstvých pálivých chilli papriček a 2 – 3 polévkové lžíce medu.
Jak na to:
Smíchejte ocet, česnek a sůl ve skleněné nádobě o objemu 250 ml s dobře těsnícím víčkem. Chili papričky zbavte stopky a nasekejte nahrubo i se semínky. Přidejte do sklenice, zavíčkujte a nechte přes noc marinovat na kuchyňské lince.
Následující den nalijete obsah sklenice do malého kastrolu, vmíchejte med a přiveďte k varu na středně vysokém ohni. Vařte po dobu 5 minut, ale snažte se nevdechovat výpary z hrnce.
Přeneste směs do mixéru a mixujte po dobu asi 5 minut, aby vznikla hladká omáčka. Opět se vyhněte vdechování výparů. Přendejte do misky a podle chuti ještě přidejte med, který vmíchejte lžící. Hotovou omáčku přeceďte do čisté sklenice, která má vzduchotěsné víčko. Než budete servírovat, nechte jí vychladit v lednici.