Tento recept vás nadchne, protože po upečení se maso rozpadá a úplně se rozplývá na jazyku. Samozřejmě, že podobně jako kohouta, lze připravit také kuře.
Ingredience:
- 1 kohout (cca 2 – 3 kg)
- 1 chemicky neošetřený citron
- 1 velká cibule
- 4 – 6 stroužků česneku
- 1 hrnek piva nebo vína
- Mletý černý pepř podle chuti
- Sůl
- Bylinková směs (tymián, libeček, petržel)
- Voda dle potřeby
Postup:
- Začneme tím, že celého kohouta osolíme a předehřejeme si troubu na 150 stupňů.
- Cibuli očistíme a spolu s citronem nakrájíme na čtvrtky.
- Česnek oloupeme, prolisujeme, smícháme s bylinkami a rozetřeme na kohouta.
- Umístíme jej do pekáče, opepříme, přihodíme nakrájenou cibuli s citronem, přilijeme pivo nebo víno a zaklopíme poklicí.
- Poté pekáč vložíme do předehřáté trouby a pečeme 3 – 4 hodiny.
- Průběžně kontrolujeme, jak se odpařily tekutiny a podle potřeby podléváme vodou.
- Potřebujeme, aby nám v pekáči nakonec zůstala šťáva/omáčka, ale nebyla vodová až příliš, jinak nebude chutnat, jak je potřeba.
- Ke konci pečení sundáme poklici, zvýšíme teplotu na 200 stupňů a pečeme ještě dalších 30 – 40 minut.
- Jako příloha se hodí pečená zelenina a vařené brambory. Ty přelijeme šťávou z kohouta.

Tip: Neváhejte ochutnat dokonalou marinádu na kohouta, která je jednoduchá a rychlá. Nebudete už muset přemýšlet, jak naložit kohouta.
Co budete potřebovat:
1/2 hrnku extra panenského olivového oleje, 1/4 hrnku červeného vinného octa, 3 nakrájené stroužky česneku, 1 polévková lžíce italského koření, 1 lžíce čerstvé citronové šťávy, 2 lžíce světlé sójové omáčky, 1 lžička dijonské hořčice, 1 lžíce worcestrové omáčky, sůl a mletý černý pepř podle chuti.
Jak na to:
Smíchejte všechny ingredience v marinovacím sáčku. Přidejte naporcovaného kohouta a nechte marinovat přes noc. Druhý den stačí kohouta vyndat a dát péct do pekáče, případně ho hodit na gril a pravidelně potírat zbývající marinádou, která zůstala v sáčku.