Kohout na víně

Kohout na víně

Jistě mi dáte za pravdu, že tento recept patří k naprostým klasikám, které si můžete vychutnat nejen v těch nejlepších restauracích, ale klidně i v pohodlí domova. Stačí jen najít tu správnou kombinaci surovin. Mladý kohout potřebuje péči a vhodné koření, pak teprve bude mít tu ideální chuť.

Ingredience:

Na marinádu:

  • 750 ml červeného vína
  • 2 středně velké mrkve
  • 1 nasekaná velká cibule
  • 3 prolisované stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce sušených hub
  • 1/4 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička mletého černého pepře

Na kohouta:

  • 1 polévková lžíce polohrubé mouky
  • 1 kohouta rozděleného na porce
  • 2 lžičky oleje
  • 1/2 kostky čerstvého nesoleného másla

Na dohotovení:

  • 700 g brambor
  • 500 g čerstvých hub
  • 200 g slaniny nakrájené na kostičky
  • 200 g šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 hrst petržele
  • 1 špetka cukru
  • Sůl podle chuti
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře

Postup:

  • Do mísy nalijeme víno, přidáme nasekanou cibuli, nakrájenou mrkev, sušený tymián, prolisovaný česnek, sušené houby, bobkový list i mletý černý pepř.
  • Marinádu důkladně promícháme a vložíme do ní naporcovaného kohouta. Necháme minimálně 12 hodin marinovat v lednici.
  • Druhý den maso vyjmeme a marinádu si odložíme stranou.
  • Rozehřejeme 1/4 kostky másla a 1 lžíci oleje ve velké pánvi, kterou je možné dát i do trouby, a kohouta rovnoměrně opečeme ze všech stran.
  • Když je kohout opečený, přidáme k němu zeleninu z marinády a 5 minut mícháme, aby se trochu orestovala.
  • Přidáme mouku a mícháme dalších 5 minut. Mezitím si předehřejeme troubu na 200 stupňů.
  • Zalijeme marinádou, chvíli povaříme, zakryjeme pokličkou a vložíme do předehřáté trouby na cca 2 hodiny.
  • Zatímco se kohout peče, vezmeme si jinou pánev a rozehřejeme na ní druhou 1/4 másla a lžíci oleje.
  • Přihodíme slaninu, šalotky a chvilku za stálého míchání restujeme zhruba 5 minut. Ochutíme cukrem, solí, pepřem a zakápneme 2 lžícemi vody.
  • Počkáme, až se odpaří tekutina a přidáme nakrájené čerstvé houby. Mícháme dalších 5 – 6 minut, aby se houby orestovaly.
  • Jakmile je kohout upečený, vmícháme do omáčky nasekaný česnek a petrželku. Brambory uvaříme a přidáme na pánev k houbám.
  • Servírujeme brambory, kohouta, a to vše zalije omáčkou.
Luxusní kohout ve vinné omáčce.
Zdroj: https://eatsmarter.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.