Jistě mi dáte za pravdu, že tento recept patří k naprostým klasikám, které si můžete vychutnat nejen v těch nejlepších restauracích, ale klidně i v pohodlí domova. Stačí jen najít tu správnou kombinaci surovin. Mladý kohout potřebuje péči a vhodné koření, pak teprve bude mít tu ideální chuť.
Ingredience:
Na marinádu:
- 750 ml červeného vína
- 2 středně velké mrkve
- 1 nasekaná velká cibule
- 3 prolisované stroužky česneku
- 1 polévková lžíce sušených hub
- 1/4 lžičky sušeného tymiánu
- 1 bobkový list
- 1 lžička mletého černého pepře
Na kohouta:
- 1 polévková lžíce polohrubé mouky
- 1 kohouta rozděleného na porce
- 2 lžičky oleje
- 1/2 kostky čerstvého nesoleného másla
Na dohotovení:
- 700 g brambor
- 500 g čerstvých hub
- 200 g slaniny nakrájené na kostičky
- 200 g šalotky
- 1 stroužek česneku
- 1 hrst petržele
- 1 špetka cukru
- Sůl podle chuti
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
Postup:
- Do mísy nalijeme víno, přidáme nasekanou cibuli, nakrájenou mrkev, sušený tymián, prolisovaný česnek, sušené houby, bobkový list i mletý černý pepř.
- Marinádu důkladně promícháme a vložíme do ní naporcovaného kohouta. Necháme minimálně 12 hodin marinovat v lednici.
- Druhý den maso vyjmeme a marinádu si odložíme stranou.
- Rozehřejeme 1/4 kostky másla a 1 lžíci oleje ve velké pánvi, kterou je možné dát i do trouby, a kohouta rovnoměrně opečeme ze všech stran.
- Když je kohout opečený, přidáme k němu zeleninu z marinády a 5 minut mícháme, aby se trochu orestovala.
- Přidáme mouku a mícháme dalších 5 minut. Mezitím si předehřejeme troubu na 200 stupňů.
- Zalijeme marinádou, chvíli povaříme, zakryjeme pokličkou a vložíme do předehřáté trouby na cca 2 hodiny.
- Zatímco se kohout peče, vezmeme si jinou pánev a rozehřejeme na ní druhou 1/4 másla a lžíci oleje.
- Přihodíme slaninu, šalotky a chvilku za stálého míchání restujeme zhruba 5 minut. Ochutíme cukrem, solí, pepřem a zakápneme 2 lžícemi vody.
- Počkáme, až se odpaří tekutina a přidáme nakrájené čerstvé houby. Mícháme dalších 5 – 6 minut, aby se houby orestovaly.
- Jakmile je kohout upečený, vmícháme do omáčky nasekaný česnek a petrželku. Brambory uvaříme a přidáme na pánev k houbám.
- Servírujeme brambory, kohouta, a to vše zalije omáčkou.
