Tyto lahodné a velmi jemné ořechové tyčky s křupavou polevou jsou ideálním cukrovím pro vánoční svátky. Jejich úžasná vůně i chuť rozjasní vaše chuťové smysly a určitě nebudete moci zůstat jen u jednoho kousku. Omrkněte také recepty na ořechové cukroví.
Ingredience:
Na těsto:
- 125 g mletých mandlí
- 125 g mletých vlašských ořechů
- 250 g moučkového cukru
- 1 velké vejce
- 1 vaječný žloutek (vejce velikosti L)
- 1 sáček vanilkového cukru
- 50 g polohrubé mouky
Na polevu:
- 1 bílek (vejce velikosti L)
- 140 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- čerstvě nastrouhanou kůru z 1 chemicky neošetřeného citronu
Postup:
- Do nádoby kuchyňského robota dáme mandle, vlašské ořechy, moučkový cukr, vejce, žloutek, vanilkový cukr i polohrubou mouku a nasadíme lopatkový nástavec.
- Na střední rychlost mícháme tak dlouho, dokud se všechny suroviny nespojí a neutvoří se koule.
- Hotové těsto vyjmeme z mísy a dáme na pracovní plochu, kterou ještě předtím posypeme moukou.
- Několikrát prohněteme, aby bylo těsto pěkně pružné. Vytvarujeme kouli, zabalíme do potravinové fólie a dáme na 2 až 2,5 hodiny do lednice.
- Předehřejeme si troubu na 150 stupňů a připravíme si plech vyložený pečícím papírem.
- Pracovní plochu znovu vysypeme moukou, dáme na něj těsto, které dosud odpočívalo v lednici, a vyválíme do tvaru obdélníku o tloušťce asi 4 mm.
- Umyjeme nádobu robota a vrátíme zpět na stojan. Nasadíme nástavec na šlehání, přidáme do mísy bílek a našleháme do pěny.
- Přisypeme moučkový i vanilkový cukr, citronovou kůru a šleháme, dokud se na povrchu netvoří malé kopečky.
- Pomocí kolečka na krájení pizzy nařežeme těsto na pruhy o šířce cca 2 až 3 cm a potřeme připravenou citronovou polevou.
- Pomocí špachtle nebo nože přeneseme jednotlivé tyčinky na plech a vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme cca 15 – 20 minut, poté vyjmeme plech z trouby a necháme vychladnout.
Tip: Pokud opravdu milujete oříšky, neváhejte a vyzkoušejte rovněž recepty na ořechovou bábovku.