Jednoduché, lehké, a přitom pořádně chutné jsou tyto tyčinky s nezapomenutelnou vůní pomerančů.
Ingredience:
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 3 polévkové lžíce cukru moučka
- Nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
- 1 lžíce čerstvého změklého nesoleného másla
- 1 lehce rozšlehané velké vejce
- 2 lžíce brandy (nebo rum)
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
- Rostlinný olej na smažení
- Cukr na posypání
Postup:
- V misce smícháme mouku, kypřící prášek do pečiva a sůl.
- Do jiné misky nasypeme cukr s pomerančovou kůrou a konečky prstů je třeme dohromady tak dlouho, dokud nebude cukr navlhlý a provoněný pomerančovou kůrou.
- Přidáme změklé máslo a pomocí stěrky vmícháme do cukru.
- Jakmile je máslo začleněno do cukru s pomerančovou kůrou, přimícháme vejce, brandy nebo rum, vanilku a mícháme, až se vše spojí.
- Nakonec přisypeme suché ingredience a důkladně mícháme, aby vzniklo měkké lepkavé těsto.
- Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme na 3 hodiny, nebo klidně i přes noc vychladit do lednice.
- Těsto rozdělíme na poloviny a jednu vrátíme zpět do chladničky.
- Vál posypeme moukou a těsto v ní několikrát otočíme, aby nelepilo. Poté jej vyválíme, přičemž průběžně podsypáváme moukou a obracíme, aby se vyválelo na placku o tloušťce papíru.
- Pomocí vykrajovátka, drážkovaného kolečka na ravioli nebo ostrého nože nakrájíme těsto na proužky.
- Pokud použijeme vykrajovátko, znovu rozválíme zbylé těsto a nakrájíme na proužky.
- Proužky přeneseme na připravený plech vyložený potravinovou fólií a přikryjeme dalším kusem fólie.
- Necháme další 1 hodinu chladit a poté si připravíme tác, na který dáme několik vrstev papírových kuchyňských utěrek.
- V hrnci zahřejeme olej na 180 stupňů, což si zkontrolujeme pomocí kuchyňského teploměru.
- Vkládáme jednotlivé tyčinky a smažíme z obou stran do zlatohnědé barvy. Každá strana trvá cca 4 – 5 minut. Najednou smažíme maximálně 4 – 5 kousků, je to lepší.
- Pomocí kleští nebo děrované lžíce vyjmeme hotové tyčinky z oleje a skládáme na tác. Necháme okapat 1 – 2 minuty, aby papírové utěrky vsákly přebytečný olej.
- Ještě teplé obalíme v moučkovém cukru, ale opatrně, aby se nám tyčinka nezlomila.