Tyčinky s pařížským krémem

Tyčinky s pařížským krémem

Nutno podotknout, že se jedná o tak trochu jiný krém, než je ten, který se běžně používá. Tohle je taková jednodušší alternativa, do které se s chutí zakousnete a rozhodně nezůstanete jen u jednoho jediného kousku.

Ingredience:

Na těsto:

  • 1/2 hrnku čerstvého nesoleného másla
  • 1 hrnek vody
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 4 velká vejce (musí mít pokojovou teplotu)

Na pařížský krém:

  • 2 a 1/2 hrnku plnotučného mléka
  • 1/2 hrnku krystalového cukru
  • 6 velkých žloutků
  • 1/3 hrnku kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • 1 polévková lžíce holandského kakaa

Na čokoládovou polevu:

  • 120 g jemně nasekané mléčné čokolády,
  • 1/2 hrnku smetany ke šlehání (minimálně 33 %)

Postup:

Příprava tyčinek:

  • Předehřejeme si troubu na 220 stupňů a nachystáme si dva velké pečicí plechy vyložené pečicím papírem.
  • V hrnci smícháme máslo, vodu, sůl, dáme na plotnu a při střední teplotě přivedeme k varu. Směs mícháme, dokud se máslo nerozpustí a nezapracuje do vody.
  • Přidáme mouku, snížíme teplotu a za stálého míchání vaříme, dokud se těsto nespojí do koule, neodlepí od stěn hrnce a na dně pánve se nevytvoří tenký film. Trvá to cca 1 minutu.
  • Důkladně mícháme ještě další 2 – 3 minuty, aby se odpařila veškerá tekutina. Odstavíme a přendáme do mísy kuchyňského robota s lopatkovým nástavcem.
  • Necháme vychladnout, občas promícháme na nízký stupeň, dokud nebude těsto jen vlažné.
  • Postupně vmícháme jedno vejce za druhým a důkladně zapracujeme, aby bylo těsto pěkně hladké.
  • Připravíme si cukrářský sáček s hvězdicovou špičkou, přendáme do něj hotové těsto a na každý plech nastříkáme proužky o délce cca 10 – 15 cm.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme až 12 minut na 220 stupňů, dokud se tyčinky nenafouknou. Potom snížíme teplotu ne 175 a pečeme do zlatohněda 15 – 18 minut. Po upečení by měla tyčinka při poklepání znít dutě.
  • Vyjmeme z trouby a přendáme na kuchyňskou mřížku, kde je necháme 20 minut vychladnout.

Příprava krému:

  • Zahřejeme mléko v hrnci na střední teplotu, až dokud se na povrchu neobjeví malé bublinky.
  • Mezitím ve středně velké žáruvzdorné míse ušleháme žloutky a cukr do světle žluté barvy. Přidáme kukuřičný škrob, sůl a dobře promícháme, aby se spojily.
  • Za stálého šlehání tenkým pramínkem přiléváme horké mléko do žloutkové směsi, dokud se dobře nespojí. Směs vrátíme do hrnce a misku setřeme silikonovou stěrkou do poslední kapičky.
  • Na středním stupni za stálého šlehání vaříme, až zhoustne do konzistence jako hustý pudink cca 3 a 1/2 minuty. Může vypadat hrudkovitě, jak začne krém houstnout, ale při dalším šlehání se vyhladí.
  • Krém přendáme do velké čisté mísy, přilijeme vanilkový extrakt a rozšleháme. Misku zakryjeme potravinářskou folií, aby se nevytvořil škraloup. Uložíme do lednice a necháme vychladnout minimálně 3 hodiny, ideálně přes noc.

Příprava polevy a dohotovení:

  • Mléčnou čokoládu nasekáme najemno a dáme do žáruvzdorné misky.
  • V malém hrnci na středním ohni zahřejeme smetanu ke šlehání, dokud se nezačne vařit. Ihned stáhneme z ohně.
  • Horkou smetanou zalijeme nasekanou čokoládu a necháme 1 minutu odležet. Poté začneme smetanu míchat, aby se všechna čokoláda rozpustila směs byla hladká.
  • Čokoládovou polevu necháme vychladnout zhruba 15 až 20 minut při pokojové teplotě, přičemž ji občas zamícháme. 
  • Do každé tyčinky uděláme tři menší rovné otvory. Krém našleháme a naplníme do cukrářského sáčku s hladkou špičkou. Každou dírku naplníme krémem, až začne vytékat ven.
  • Nakonec rozetřeme 1 polévkovou lžíci čokoládové polevy nebo tyčinku do polevy opatrně ponoříme vrchní částí. Dáme do lednice aspoň na 1 hodinu, aby poleva zatuhla, pak teprve podáváme.
Klasický recept na francouzské rohlíčky s falešným pařížským krémem.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.