Tento pokrm je velmi oblíbený, i když jeho příprava zabere více než den! Jedná se o pokrm plný masa ztuhlý v želé. Chcete-li vyrobit skutečný vepřový sulc, potom by, mělo být založeno na mastném vepřovém vývaru bez použití želatiny. Dno misky naplníme nakrájeným vepřovým masem, zeleninou a zalijeme vývarem. Po 24 hodinách v lednici je váš aspik z masa připraven k podávání!
Co budeme potřebovat
- Střední vepřové koleno
- 1 kg vepřových kostí
- 2 mrkve
- 2 cibule
- 3 bobkové listy
- 2 stroužky česneku
- 10 kuliček pepře
- 10 kuliček nového koření
- Křen, hořčice nebo ocet (k podávání)
- Pytlík želatiny
Postup
- Vepřové koleno a kosti Umístěte klusáky a kosti do velkého hrnce
- Podlijeme vodou a přivedeme k varu
- Vaříme několik minut
- Hrnec odstraníme z plotny a vodu vylijeme
- Do hrnce s masem, přidáme mrkev, oloupanou cibuli, bobkové listy, česnek a kuličky pepře
- Podlijeme vodou a přivedeme znovu k varu
- Snížíme teplotu a vaříme 3 hodiny
- Tekutina výrazně zmenší objem a začne houstnout
- Scedíme, ale vývar si necháme stranou
- Dobře vývar okořeníme (huspenina potřebuje trochu přesolenou chuť) a přidáme želatinu
- Všechno maso obereme od kostí a nakrájíme na kousky
- Maso rozdělíme do malých misek
- Na dno misek můžeme umístit vařenou mrkev a zelený hrášek
- Zeleninu přelijeme odloženým vývarem
- Misky vložíme do lednice a necháme přes noc uležet a ztuhnout
- Tento recept na huspeninu podáváme s křenem, hořčicí nebo octem
Domácí aspik se většinou podává k nějaké sváteční příležitosti, jako jsou různé oslavy nebo svátky. Načerpejte další inspiraci, co při těchto příležitostech hostům podávat. Vyzkoušejte například lahodné rolky z listového těsta, nebo skvělé chlebíčky, nebo nejrůznější pomazánky, kterými rozhodně neurazíte.