Aspik je slané masové želé, které se vyrábí z vývaru, který chladnutím houstne. U tohoto receptu na domácí sulc si připravíme silný domácí vývar, který poté požijeme.
Co budeme potřebovat
- 1 l vody
- 450 g kuřecích stehen
- Velká žlutá cibule (oloupaná vcelku)
- 2 velké mrkve (oloupané vcelku)
- 2 lžíce želatiny
- Lžička soli
- Lžička pepře
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru
Postup
- Do hrnce s vodou přidáme kuřecí maso, mrkve, cibuli a sůl
- Vše dohromady přivedeme k varu
- Poté teplotu snížíme na velmi nízkou a necháme vařit další 4 hodiny
- Odstraníme mrkev a cibuli
- Na ozdobu můžeme použít mrkev a cibuli můžeme vyhodit
- Vyjmeme kuře z hrnce
- Kuře očistíme od kostí (pokud je potřeba) a nakrájíme na malé kousky
- Do 60 ml přidáme vodu pokojové teploty a ve vodě rozpustíme želatinu
- Jakmile se rozpustí, přidáme jí do vývaru
- Do nádoby na aspik vhodíme kuře, mrkev a posypeme petrželkou a koprem
- Kuře a bylinky zalijeme vývarem
- Necháme v lednici ztuhnout, tento proces může trvat přibližně 6 hodin