Křehounké masíčko, plné vlastní šťávy. Takto si představuji dokonalé vepřové výpečky. Ale fantazírování bylo dost a vy si takto lahodné maso můžete připravit raz, dva i u vás doma. Přidejme k němu ještě pořádnou porci krémového špenátu, společně s pravým bramborovým knedlíkem.
Co budeme potřebovat
Na vrabce
- 500 g vepřového plecka
- 250 g vepřového bůčku
- 2 cibule
- 5 stroužků česneku
- Lžička drceného kmínu
- 100 ml vody (nebo hovězího vývaru)
- Sůl (podle potřeby)
- Pepř (podle potřeby)
Na špenát
- 3 lžíce másla
- Cibule
- 600 g mraženého sekaného špenátu
- 2 stroužky česneku
- 100 ml 31% smetany
- Sůl (podle potřeby)
Na knedlík
- 250 g brambor
- 110 g mouky z ovesných vloček
- Sůl (podle potřeby)
Postup
- Troubu si zapneme na 150 stupňů
- Vepřové maso s bůčkem pokrájíme na větší kostičky
- Přidáme ho do pekáče a důkladně ho osolíme, opepříme a dochutíme kmínem
- Poté přidáme prolisovaný česnek a vše spolu důkladně promícháme, aby se maso v koření zcela obalilo
- Oloupeme si cibuli a nakrájíme jí na velmi malé kostičky
- Cibuli poté nasypeme do pekáče, přes ní přidáme maso a vše podlijeme vodou nebo vývarem
- Pozor, abychom nepřidali zbytečně moc vývaru, jinak nám cibulka nezkaramelizuje, maso by nemělo plavat
- Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme ho při 150 stupních 2-3 hodiny
- Maso během pečení pravidelně kontrolujeme, mícháme a podle potřeby podléváme
- Když je maso hotové, vyndáme ho z pekáče a vypečenou šťávu přelijeme do čistého hrnce a postavíme ho na plotnu
- Šťávu s cibulkou necháme na vysokou teplotu ještě restovat, aby dostala intenzivnější chuť
- Když je šťáva hotová, vlijeme do ní dalších 100 ml vody a vše rozmixujeme do hladké a husté omáčky
- Omáčku necháme ještě asi 15 minut probublávat při nízké teplotě
- Ochutnáme a podle potřeby dochutíme pepřem a solí, přidáme maso a směs udržujeme v teple
- Na špenát si v hrnci rozpustíme máslo a na něm si orestujeme dozlatova najemno nakrájenou cibulku
- Jakmile je cibulka zlatavá přidáme špenát a 10 vaříme, dokud se ze špenátu neodpaří část vody
- Přidáme smetanu a prolisovaný česnek a necháme probublávat na nízké teplotě
- Ochutnáme a podle našich preferencí dochutíme solí, česnekem nebo pepřem
- Na knedlíky si dáme vařit do osolené vody oloupané brambory
- Když jsou brambory uvařené, dáme je vychladnout a poté je najemno nastrouháme
- Do strouhaných brambor přidáme sůl a postupně přidáváme mouku
- Nejdřív bude těsto lepivé, ale s více mouky vytvoří hladké bramborové těsto
- Když je těsto hotové, dáme ho na 10-15 minut odležet
- Poté si z něj na pomoučeném válu vyválíme šišky, které dáme vařit do osolené vroucí vody
- Knedlík se bude vařit asi 8 minut, když vyplave tak ho vyndáme z hrnce