Recept na moravského vrabce nebyl nikdy jednodušší! V pár krocích před vámi bude ležet toto lahodné jídlo, kterým nikoho neurazíte, ba naopak! Udělejte si ho pro jistotu více, protože se po něm jen zapráší.
Co budeme potřebovat
- 2 ks cibule
- 3 stroužky česneku
- 50 g sádla (na vymazání pekáče)
- 500 g vepřové plece
- 250 g vepřového bůčku bez kosti
- 100 ml hovězího vývaru (nebo vody)
- 3 lžičky soli
- 2 lžičky pepře
- Špetka kmínu
Na červené zelí
- Červené zelí (nakrájené najemno)
- 2 bobkové listy
- Anýz
- ½ lžičky mleté skořice
- 200 ml zeleninového vývaru (nebo vody)
- 50 g cukru krystal
- 75 ml jablečného octa
- 2 jablka (zbavená jádřinců a nakrájená na měsíčky)
Postup
- Troubu si zapneme na 200 stupňů
- Cibuli si oloupeme a nakrájíme na kolečka
- Oloupané stroužky česneku nakrájíme na plátky
- Pekáč na maso vymažeme sádlem (nebojte se pořádně vrstvy sádla)
- Česnek společně s cibulí poté navrstvíme do pekáče
- Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky a přidáme do mísy
- Tam maso důkladně osolíme, opepříme, přidáme kmín a pořádně vše promícháme
- Nekořeněné vepřové maso nasypeme do pekáče k cibuli a česneku a přidáme 50 ml vývaru
- Pekáč s masem přikryjeme pokličkou a vložíme do trouby
- Moravské vrabce pečeme asi 1 hodinu
- V průběhu pečení maso otáčíme a podle potřeby podléváme vývarem
- Když je maso dostatečně měkké, sundáme pokličku a pokračujeme v pečení, dokud není zlatavé dalších 30 minut
- Mezitím si připravíme zelí
- Všechny ingredience kromě jablek dáme do velkého hrnce a okořeníme
- Hrnec dáme na plotnu a zapneme ho na střední teplotu
- Zelí v hrnci přivedeme k varu
- Poté teplotu snížíme a vaříme dalších 30 minut
- Přidáme jablka a pokračujeme ve vaření po dobu 15 minut, dokud nezměknou
- Moravského vrabce podáváme a červeným zelím a vypečenou šťávou z výpečků
Nevíte si rady, jakou přílohu k tomuto receptu na moravského vrabce naservírovat?
Vyzkoušejte tyto kluzáky neboli chlupaté knedlíky, jsou naprosto fantastické a masíčko se zelím krásně doplní!