Měkké a nadýchané cukroví z máku a vanilky nesmí, dle mého názoru, chybět na žádném vánočním stole. Křehké těsto se doslova rozpadá na jazyku a vy si sváteční atmosféru můžete vychutnávat plnými sousty.
Co budeme potřebovat
- 330 g másla (změkčeného)
- 140 g moučkového cukru
- kůra z 1 pomeranče
- vejce
- 400 g hladké mouky
- 140 gramů mletého máku
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- špetka soli
Na polevu
- moučkový cukr
- polosladká čokoláda (rozpuštěná)
Postup
- Do mísy přidáme změklé máslo, moučkový cukr, vanilku a špetku soli.
- Vše společně vyšleháme do světlé a nadýchané hmoty.
- Přidáme vejce a pomerančovou kůru a mícháme, dokud se vše nezapracuje.
- Přidáme mouku a mícháme, dokud se nezapracuje.
- Přidáme mák a mícháme, dokud se vše nespojí v jednotné těsto.
- Těsto zpracujte do koule, poté ho zabalíme do plastové fólie a necháme přes noc v lednici.
- Těsto vyndáme z lednice a položíme jej na pracovní plochu a necháme ho chvíli odpočívat, aby mělo pokojovou teplotu.
- To by mělo trvat asi hodinu.
- Mezitím si předehřejeme troubu na 180 stupňů.
- Čokoládu si nalámeme do misky nad hrnec s vařící vodou, a necháme jí rozpustit.
- Z těsta poté odtrhujeme kousky a válíme je do tvaru rolky, kterou posléze ohneme jako rohlík.
- Vytvarované rohlíky skládáme na pečícím papírem vyložený plech.
- Plechy vložíme do trouby a pečeme 10–15 minut, nebo dokud okraje nezískají zlatohnědou barvu.
- Makové rohlíčky vyndáme z trouby a plechy položíme na mřížku, aby vychladly.
- Vychladlé sušenky poté namáčíme v rozpuštěné čokoládě a vracíme na plech.
- Čokoládu necháme zcela zatuhnout nebo jí necháme vychladit a ztuhnout a nakonec rohlíčky poprášíme moučkovým cukrem.
Další inspiraci pro lahodné vánoční cukroví s mákem najdete v těchto receptech na makové cukroví. Vyzkoušejte makové linecké nebo nepečené kuličky z máku a vychutnejte si je všechny!