Sladké loupáky

Sladké loupáky
Příprava: 40 minut Vaření: 30 minut Počet porcí: 24

Myslím si, že není nikdo, kdo by neznal tyto sladké rohlíčky z kynutého těsta s mákem na svém povrchu. Já mám tuto dobrotu spojenou se svým dětstvím, kdy jsem jí mlsala skoro každé ráno ke snídani s marmeládou, máslem a medem nebo Nuttelou.

Co budeme potřebovat

  1. 800 g hladké mouky
  2. 40 g čerstvého droždí
  3. 360 ml mléka (vlažného)
  4. 140 g krystalového cukru
  5. 2 žloutky
  6. 150 g másla (rozpuštěného)
  7. špetka soli
  8. mák (na posypání)
  9. plátky mandlí (na posypání)
  10. rozšlehané vejce (na potření)

Postup

  1. Nejdříve si připravíme kvásek.
  2. V míse si smícháme 100 ml vlažného mléka, rozdrobíme všechno droždí a vše zasypeme 4 lžícemi mouky a lžící cukru.
  3. Vše společně důkladně promícháme a necháme 10 minut na teplém místě odpočívat, aby nám vzešel kvásek.
  4. Do velké mísy nasypeme mouku, cukr, vlijeme zbylé mléko, oba žloutky, rozpuštěné máslo, špetku soli a vzešlý kvásek.
  5. Vše společně, buď ručně, nebo za pomocí kuchyňského robota s hnětacím nástavcem, začneme zapracovávat.
  6. Musí nám vzniknout těsto, které nelepí.
  7. Těsto rozdělíme na 4 části, ze kterých vyválíme bochánky.
  8. Každý z nich přikryjeme utěrkou a necháme 45 minut kynut.
  9. Vykynuté těsto rozválíme do kruhu a rozkrájíme ho na 6 trojúhelníků.
  10. Každý trojúhelník stočíme jako rohlíky a položíme ho na plech vyložený pečicím papírem.
  11. Rohlíčky necháme takto odpočívat a kynout dalších 30 minut.
  12. Nakynuté rohlíčky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mákem nebo mandlemi.
  13. Vložíme je do trouby a pečeme na 180 stupňů přibližně 15 minut, dokud nejsou zlatavé.
Nadýchané kynuté rohlíčky posypané špetkou máku nebo mandlí.
Zdroj: inspiracie.sk

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.