Maďarský tokáň z vepřového masa s rýží

Maďarský tokáň z vepřového masa s rýží
Příprava: 30 minut Vaření: 140 minut Počet porcí: 5

Tak tuhle delikatesu prostě musíte vyzkoušet! Kořeněná omáčka s proužky vepřového masa, rajčaty a paprikou servírovaná s rýží vás nadchne.

Ingredience

  • 800 g vepřové plece bez kosti, nakrájené na podlouhlé kusy 1 cm x 3 a ½ cm
  • 200 g uzeného vepřového bůčku nebo špeku (bez kůže), nakrájeného na malé kostky, asi 1 cm
  • 350 g dlouhozrnné rýže, opláchnuté
  • 2 střední cibule, oloupané a nasekané
  • 1 lžička soli (více podle chuti)
  • 1 lžička maďarské sladké papriky
  • 3 špetky mletého pepře
  • 3 stroužky česneku, oloupané a nasekané
  • 2 střední rajčata, oloupaná a nakrájená na velmi malé kousky (nebo rozmixovaná na hladkou pastu pomocí ponorného mixéru)
  • 1 maďarská žlutá paprika, zbavená jádřinců a nakrájená na velmi malé kousky (nebo rozmixovaná na hladkou pastu pomocí ponorného mixéru)
  • 1 svazek čerstvé petrželky, nasekané
  • 250 g zakysané smetany
  • 1 lžíce hladké mouky

Postup

  1. Přidejte kousky vepřového bůčku nebo špeku do velkého hrnce a nechte opékat na středním plameni, dokud maso nebude zlatohnědé a křupavé, asi 8-10 minut.
  2. Až budete připraveni, odeberte kousky bůčku nebo špeku děrovanou lžící a dejte stranou do malé misky.
  3. Přepálený tuk uchovávejte na pánvi.
  4. Do hrnce přidejte nakrájenou cibuli a na rozpáleném tuku ji restujte, dokud nezesklovatí, asi 6-8 minut.
  5. Přidejte vepřové maso a opékejte, dokud není lehce opečené, asi 4-5 minut.
  6. Snižte plamen na středně nízky a vmíchejte papriku, lisovaný česnek, malé kousky rajčat a žluté papriky, sůl a čerstvě mletý pepř.
  7. Přidejte ½ šálku vody, položte na hrnec poklici a nechte vařit, dokud vepřové maso nezměkne, asi 1 hodinu a 15 minut.
  8. Zatímco se maso vaří, připravte si rýži.
  9. Rýži propláchněte ve studené tekoucí vodě a poté dobře sceďte.
  10. Přidejte rýži do malého hrnce a zalijte 2 a ½ šálky studené osolené vody.
  11. Přiklopte poklicí a přiveďte vodu k varu, poté stáhněte plamen na velmi nízkou teplotu a pokračujte ve vaření asi 15 minut, dokud rýže není měkká, ale ne kašovitá.
  12. Poté vypněte sporák, sejměte pokličku a nechte rýži 15 minut vychladnout.
  13. Dokončete omáčku.
  14. Ve hrnci smíchejte zakysanou smetanu a mouku.
  15. Ohřejte na středně vysoké teplotě a nechte omáčku zhoustnout do krémové konzistence při mírném varu 1–2 minuty.
  16. Ochuťte omáčku solí a pepřem a v případě potřeby přidejte další.
  17. Tokáň a rýži naservírujte vedle sebe na talíř a ozdobte křupavými kousky vepřového bůčku a nasekanou petrželkou.
Omáčka s proužky vepřového masa, rajčaty a paprikou servírovaná s rýží na talíři.
www.offbeatbudapest.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.