Ozvláštněte domácí zmrzlinu jostou. Dodá jí to skvělý šmrnc a nejen vaše děti budou nadšené!
Ingredience
Na vanilkovou zmrzlinu:
- 400 ml mléka
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový lusk
- 6 žloutků, rozšlehaných
- 100 g krupicového cukru
Na jostu:
- 400 g jostaberry
- 200 g krupicového cukru
Postup
- Mléko a smetanu dejte do hrnce.
- Vanilkový lusk podélně rozřízněte, vyškrábněte semínka a lusk přidejte do hrnce.
- Pomalu zahřívejte za občasného míchání, dokud není směs horká, ale nenechte ji vařit.
- Mezitím si v míse ušlehejte žloutky a cukr.
- Když je mléčná směs dostatečně horká, nalijte ji za stálého šlehání k vejcím a cukru.
- Vraťte směs do hrnce a za stálého míchání jemně zahřívejte, dokud není směs dostatečně hustá.
- To může trvat až 15 minut.
- Sundejte z plotny a nechte vychladnout, poté alespoň 2 hodiny chlaďte v lednici.
- Jostu a cukr dejte do hrnce, přikryjte a vařte doměkka, občas promíchejte, aby se cukr rozpustil.
- Jakmile se z josty začnou oddělovat slupky a poteče šťáva, stáhněte z ohně.
- Nechte chvíli vychladnout a poté jostu rozmixujte v mixéru.
- Přeceďte přes sítko, abyste odstranili slupky a pecky, a sirup nechte okapat, dokud vám v sítu nezůstane suchá dužina.
- Sirup zakryjte a nechte několik hodin chladit.
- Vychlazenou mléčnou směs dobře promíchejte, a poté ji ušlehejte ve stroji na výrobu zmrzliny podle pokynů výrobce.
- Když je směs hustá a téměř zmrzlá, přilijte do stroje sirup podle potřeby.
- Přeneste do plastové nádoby a zmrazte.
- Před podáváním nechte mírně změknout.