Snadno připravené, rychle hotové a chuťově vynikající. Maso bude úžasně šťavnaté a rýže není ve výsledku vůbec vysušená. Celý pokrm je kombinací skvělých surovin, které se hodí nejen pro rodinnou večeři či oběd, ale klidně i pro pohoštění připravené pro návštěvu. Všichni si pochutnají.
Ingredience:
Na přípravu kuřete:
- 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 čajové lžičky světle hnědého cukru
- 1 lžička sušené petrželky
- 1 lžička jemné sladké papriky
- 1 lžička česnekového prášku
- 1 lžička cibulového prášku
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 6 vykostěných kuřecích stehen bez kůže
Na přípravu rýže:
- 1 velká cibule nakrájená nadrobno
- 4 nasekané stroužky česneku
- 4 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 1 a 1/2 hrnku horkého kuřecího vývaru
- 1 a 1/4 hrnku horké vody
- 2 lžíce másla
- 1 a 1/2 šálku dlouhozrnné bílé rýže
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
- V misce smícháme olivový olej, cukr, petržel, papriku, cibulový prášek, česnekový prášek, tymián, sůl a pepř.
- Přidáme kuře a každý kousek rovnoměrně potřeme kořením. Dáme stranou, aby se chuť jednotlivých surovin mohla absorbovat do masa.
- Pokud chceme, můžeme si takto kuře připravit už o den dříve a nechat marinovat přes noc.
- Zapékací misku nastříkáme kuchyňským olejem ve spreji. Do mísy přidáme cibuli, česnek, olej, sůl, pepř, horký vývar, horkou vodu a máslo.
- Dobře promícháme, aby se máslo rozpustilo a spojilo s ostatními přísadami. Vmícháme rýži.
- Na rýži rozložíme stehna, která byla dosud v marinádě, zakryjeme alobalem a pečeme 30 minut.
- Po půl hodině odkryjeme, kuře postříkáme olejem a pečeme odkryté dalších 25–30 minut, nebo dokud není kuře propečené až na kost a rýže měkká.
- Vyjmeme kuřecí stehna, promícháme rýži a poté položíme kuře zpět na rýži.
- Přikryjeme a necháme 10 minut odpočinout. Rýže ještě během doby, co bude zakrytá dojde.
- Kuře přeneseme na talíř, přidáme rýži a posypeme nasekanou pažitkou či petrželkou.