Tento recept na zapečené tortilly je ideálním pohoštěním na jakýkoliv večírek a pro jakoukoliv návštěvu nebo pro večerní sledování filmu ve dvou. Udělejte si jich více, protože vám garantujeme, že druhý den budete jen vzpomínat, jak lahodné byly a budete rádi, když je najdete v ledničce.
Co budeme potřebovat
Na maso
- 1 kg mletého hovězího masa
- 2 lžíce chilli koření
- lžíce hladké mouky
- 2 lžičky sušeného oregana
- 2 lžičky mletého kmínu
- 350 ml hovězího vývaru
- sůl
- mletý černý pepř
Na nachos
- 340 g tortilla chipsů
- limetka
- sůl
- 430 g salsy (okapaná)
- 170 g ostrého sýra čedar (nastrouhaného)
- 90 g bílého čedaru (nastrouhaný)
- ½ malé bílé cibule (nakrájené nadrobno)
- ½ zelené chilli papričky (zbavená stopky a semen, jemně nasekaná)
- 230 g zakysané smetany
- ½ malé hlávky ledového salátu (nakrájený na kousky)
- guacamole (nebo zralé avokádo k podávání)
Postup
- Připravíme si ochucené hovězí maso.
- Hovězí maso rozdrobíme do velkého hrnce a začneme ho péct na středně vysokou teplotu.
- Jakmile se hovězí maso začne vařit a smažit, pokračujeme ve smažení a míchání, aby se maso rozdrobilo na malé kousíčky.
- Pokračujeme ve smažení asi 8 minut, dokud nezhnědne a téměř všechna vlhkost se neodpaří.
- Poté pokračujeme ve vaření, dokud se hovězí maso nezačne smažit se ve vlastním tuku, asi ještě 2 minuty.
- Na hovězí maso přisypeme chilli prášek, mouku, oregano a kmín.
- Za častého míchání vaříme další 1 až 2 minuty, dokud nebude voňavé a koření důkladně promíchané s masem.
- Maso zalijeme vývarem a mícháme, aby se vše důkladně promíchalo a spojilo.
- Snížíme teplotu na střední a za občasného míchání vaříme asi 12 minut, dokud se téměř všechna tekutina neodpaří a hovězí maso se neobalí do husté omáčky.
- Hrnec s masem sundáme z plotny a dochutíme solí a pepřem.
- Troubu si předehřejeme na 220°C.
- Velký pečicí plech s okrajem vyložíme alobalem.
- Poté na něj rozložíme tortillové chipsy do jedné vrstvy.
- Na nachos chipsy nastrouháme kůru z ½ limetky (limetku si schováme na později).
- Poté dochutíme další solí.
- Na chipsy rovnoměrně nandáme připravené hovězí maso.
- Pak na něj nasypeme salsu, nastrouhané sýry, cibuli a chilli.
- Pekáč s nachos přendáme do trouby a pečeme asi 10 minut, dokud se sýr zcela nerozpustí a chipsy nejsou po okrajích lehce opečené.
- Mezitím si do misky nastrouháme zbytek kůry z limetky, poté limetku odšťavníme a šťávu přidáme ke kůře.
- Do mísy nalijeme zakysanou smetanu a promícháme, aby se vše spojilo.
- Jakmile nachos vyndáme z trouby, okamžitě na ně nasypeme nakrájený salát a pokapeme limetkovou zakysanou smetanou.
- Navrch ještě přidáme guacamole nebo na kostičky nakrájené avokádo.
- Nachos podáváme přímo z plechu ještě teplé.
Pokud si guacamole děláme pár hodin dopředu, přikryjeme ho potravinářskou fólii a přimáčkneme jí na povrch avokáda, tak, aby se k němu nedostal vzduch.