Lahodný dip zvaný salsa se připravuje z rajčat a další zeleniny, která je typická pro mexickou kuchyni. Kombinace křupavých tortilla chipsů a salsy je opravdu návyková. A pokud plánujete uspořádat večírek nebo jen mít filmový večer se svými blízkými, pak tento skvělý pokrm bude perfektní volbou. Pokud plánujete výlet nebo piknik, pak si s sebou nebalte klasické smažené lupínky, ale připravte si domácí chipsy, podle našeho receptu níže.
Co budeme potřebovat
- 500 g nachos chipsů
- 100 g strouhaného sýru čedar
- červenou cibuli
- sůl
- pepř
- 100 g nastrouhané mozzarelly
Na salsu
- 400 g plechovka celých rajčat
- 200 g plechovka zelených chilli papriček (nasekaných, nebo nakládaných sladkých paprik)
- stroužek česneku (nebo ½ lžičky česnekového prášku nebo česnekové soli)
- 2 jarní cibulky (nakrájené včetně zelených částí)
- lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžičky červeného vinného octa
- 2 lžíce limetkové šťávy
- ¼ lžičky sušeného oregana
- hrst čerstvého nasekaného koriandru
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
Postup
- Z plechovky s rajčaty vyndáme pouze rajčata a vložíme je do středně velké nádoby.
- Pomocí vidličky a ostrého nože rajčata nahrubo nakrájíme nebo rozmačkáme.
- K rajčatům přidáme zbytek ingrediencí a smícháme nakrájené zelené chilli papričky, zelenou cibulku, česnek (nebo česnekovou sůl), olivový olej, limetkovou šťávu a ocet.
- Přidáme zpět asi 50 ml rajčatové omáčky z plechovky, ze které jsme vzali rajčata.
- Salsu posypeme sušeným oreganem, zamícháme a ochutnáme.
- V případě potřeby upravíme více kořením, přidáme koriandr a podle chuti osolíme a opepříme.
- Poté nachos chipsy položíme na velký pekáč a nalijeme na ně ¾ čerstvě připravené salsy.
- Na nachos nastrouhejte mozzarellu, čedar, cibuli a plech přendáme do trouby předehřáté na 200°C.
- Nachos grilujeme asi 3–4 minuty, dokud se mozzarella i sýr čedar nerozpustí.
- Poté nachos podáváme se zakysanou smetanou a zbylou salsou.