Laskonky s karamelovým krémem

Laskonky s karamelovým krémem

Tyto křupavé francouzské makronky, jsou tak nadýchané a chutné. Ale nenechte se zmást vzhledem, ne jeden kuchař a cukrář se na nich spálil. Vám se to ale nemůže stát! Proč? Protože když budete následovat náš postup, tak bude cesta k makronkám procházka růžovou zahradou.

Co budeme potřebovat

Na laskonky

  1. 150 g krystalového cukru
  2. 60 ml vody
  3. 60 ml vaječných bílků (asi 2 velké bílky)
  4. 150 g mletých mandlí (nebo mandlové mouky)
  5. 150 g moučkového cukru
  6. 60 ml vaječných bílků (asi 2 velké bílky)
  7. Několik kapek žlutého potravinářského barviva (volitelné)

Na karamelovou náplň

  1. 175 g krystalového cukru
  2. 60 ml vody
  3. 120 ml husté smetany ke šlehání
  4. 175 g másla (nakrájeného na kostky)
  5. ½ lžičky soli  

Postup

  1. Ve středně velkém hrnci smícháme cukr a vodu
  2. Zahříváme je na mírném ohni, mícháme, dokud se cukr nerozpustí
  3. Jakmile se cukr rozpustí, zvýšíme teplotu na středně vysokou a necháme sirup vařit
  4. Mezitím přidáme prvních 60 ml bílků do středně velké, žáruvzdorné mísy a mixujeme, dokud nám nevznikne hustý a pevný sníh
  5. Jakmile se sirup vaří, vaříme další 2-3 minuty, a poté hrnec stáhneme z plotny a horký sirup pomalu přiléváme do mísy s vyšlehanými bílky a neustále mícháme, aby se bílky nesrazily
  6. Jakmile přidáme všechen sirup, pokračujeme v míchání, dokud nebude dno mísy na dotek chladné a sníh nevychladne na pokojovou teplotu
  7. Pokud používáme potravinářské barvivo, přidáme ho do směsi a krátce promícháme, dokud sníh nezíská jednotnou barvu
  8. Velké plechy vyložíme pečicím papírem
  9. Troubu předehřejeme na troubu na 140 stupňů
  10. Ve velké míse smícháme mleté ​​mandle, moučkový cukr a zbývající bílky, dokud nevznikne pasta
  11. Pomocí gumové stěrky vmícháme jednu třetinu sněhu do mandlové pasty
  12. Jakmile je třetina zamíchaná, opatrně vmícháme zbývající dvě třetiny sněhu
  13. Těsto nalijeme do cukrářského sáčku s velkou špičkou o průměru 1,5 cm
  14. Sáčkem tvoříme sněhové laskonky
  15. Jakmile jsou všechny laskonky hotové, nechte je na plechu 45 – 60 minut při pokojové teplotě odpočívat
  16. Jakmile jsou laskonky odpočinuté, vložíme je do předehřáté trouby a pečeme po dobu 20 minut, nebo dokud laskonku z pečícího papíru snadno nesundáme
  17. Před plněním necháme laskonky vychladnout na pokojovou teplotu
  18. Když laskonky odpočívají nebo chladnou, připravíme si karamelovou náplň
  19. Ve středně velké pánvi smíchejte cukr a vodu.
  20. Zahříváme je na mírnou teplotu a mícháme, dokud se cukr nerozpustí, a poté zvyšte teplotu a směs necháme přejít varem, cukrový sirup vaříme, dokud se nezmění na karamel
  21. Mezitím si přidáme smetanu do malého kastrůlku a na mírnou teplotu zahříváme, dokud se smetana nezačne vařit
  22. Jakmile budeme s barvou karamelu spokojeni, sundáme jej z ohně a ihned zašleháme horkou smetanu
  23. Přidáme polovinu másla a šleháme, dokud se nezapracuje
  24. Poté ponoříme dno pánve do studené vodní lázně, přidáme zbývající máslo a šleháme, dokud karamel nezhoustne
  25. Karamel dáme vychladit do lednice nebo mrazáku
  26. Po vychladnutí ho vyšleháme pomocí mixéru, dokud nezdvojnásobí objem a zesvětlí barvu
  27. Poté vmícháme sůl
  28. Laskonky spárujeme podle velikosti a každý pár naplníme lžičkou náplně ze slaného karamelu

Laskonky skladujte ve vzduchotěsné nádobě i v lednici, ale vždy je podávejte ohřáté na pokojovou teplotu. Laskonky jsou další den ještě lepší!

Úžasné sladké a jemné francouzské pečivo plné jemného krému ze slaného karamelu.
Zdroj: everythingmarina.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.