Tyto tradiční maďarské plněné ořechové rohlíčky jsou plněné jemnou náplní z ořechů, a to vše je zabaleno do křehkého těsta! I když se tradičně pečou o Vánocích, i tak jsou vynikající v každém ročním období a stojí za vyzkoušení!
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 500 g hladké mouky
- ½ lžičky soli
- 230 g smetanového sýra
- 250 g másla (změkčeného)
- 125 g krystalového cukru
Na ořechovou náplň
- 250 g čerstvě mletých vlašských ořechů (jemně)
- 200 g cukru
- 125 ml mléka
- 60 g rozpuštěného másla
Na ozdobu
- čokoládová poleva (rozpuštěná čokoláda na vaření)
Postup
- Na ořechovou náplň si smícháme všechny ingredience na náplň.
- Mléko přidáváme postupně, tak jak nám bude náplň houstnout.
- Směs by měla být hustá.
- Na těsto si do středně velké mísy prosejeme mouku a sůl a dáme stranou.
- Smetanový sýr a máslo spolu vyšleháme, dokud nám nevznikne jemná hmota.
- Snížíme rychlost mixéru a pomalu postupně přidáváme mouku a cukr.
- Vznikne nám měkké a nelepivé těsto.
- Těsto rozdělíme na 4 stejné části a každou zabalíme do potravinářské fólie a dáme je do lednice, alespoň na 2 hodiny.
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.
- Vyndáme jeden kus těsta z lednice a z obou stran ho lehce pomoučíme.
- Na pracovní ploše rozprostřeme krystalový cukr.
- Navrch položíme těsto a vyválíme ho, aby bylo co nejtenčí.
- Ostrým nožem těsto rozkrojíme na 16 menších čtverců.
- Do jednoho rohu každého čtverce dáme kopeček náplně.
- Přibližně ½ lžičky.
- Těsto přehneme kolem náplně od rohu k rohu a jemně okraje přitlačíme k sobě.
- Naplněný rohlíček opatrně přesuneme na plech s pečicím papírem.
- Postup opakujeme se zbývajícím těstem a náplní.
- Všechny rohlíčky navrch posypeme krupicovým cukrem a vložíme jej do trouby.
- Plněné rohlíčky pečeme 12-14 minut, dokud okraje nezezlátnou.
- Uprostřed by se měly mírně nafouknout.
- Hotové rohlíčky necháme zcela vychladnout na mřížce a nakonec je cik-cak přelijeme čokoládovou polevou.