Co budeme potřebovat
- 300 g bílé čokolády (nasekané)
- 120 ml vysokoprocentní smetany
- 30 g másla
- ½ lžičky růžové vody
- 2 lžičky vanilkového extraktu (nebo likéru dle našeho výběru jako je brandy, Cointreau nebo lískový likér)
Na ozdobu
- 200 g bílé čokolády (nasekané)
- Jemně nasekané pistácie
- Sušený kokos
- Kakao
- Barevné sypání
Postup
- Čokoládu, smetanu a máslo rozpustíme v žáruvzdorné misce nad vodní lázní nebo v mikrovlnné troubě v krátkých intervalech za pravidelného míchání
- Vmícháme růžovou vodu, vanilku nebo likér dle našeho výběru
- Dochucovadla přidáváme postupně a těsto ochutnáváme, po vychladnutí bude chuť silnější
- Těsto přendáme do mělké nádoby a chladíme, dokud neztuhne, asi 4 hodiny nebo přes noc
- Pomocí čajové lžičky nabíráme těsto z a čistýma rukama těsto válíme a vytvoříme kuličky
- Ty přendáme na vymazaný plech a necháme je na 30 minut ztuhnout v mrazáku
- Chceme-li čokoládové kuličky ozdobit, rozpustíme si čokoládu stejným způsobem jako v kroku 1
- Necháme jí trochu vychladnout a pak vychlazené kuličky vložíme do čokolády a obalíme je
- Dáme je zpět na vyložený pečicí papír a posypeme je jakoukoli polevou, kterou jsme si vybrali
- Kuličky s čokoládou znovu necháme 1–2 hodiny vychladit v lednici nebo je na 30 minut zmrazíme
- Čokoládové kuličky uchováváme na chladném místě nebo v lednici