Extrémně jemné a vysoce návykové tvarohové těsto! Toto lahodné, malé pečivo je sváteční pokrm, který pochází z ostrova Kréta, ale dnes se servíruje téměř všude a po celý rok. Podávejte je jako lahodný dezert k odpolední kávě pokapaný teplým medem, posypaný skořicí a namletými pistáciemi.
Co budeme potřebovat
- 250 g olivového oleje
- 250 g jogurtu
- Vejce
- 300 g cukru
- 1 kg hladké mouky
- 4 lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- Šťáva z ½ pomeranče
- Kůra z 1 citronu
Na náplň
- 1 kg plnotučného tvarohu (nebo mascarpone nebo ricotty)
- 250 g cukru
- Vejce
- Bílek
- Lžička mleté skořice
Na polevu
- 2 vejce
- Lžíce vody
- Lžička mleté skořice
Postup
- K přípravě těsta na tvarohové rohlíčky přidáme do velké mísy olivový olej, cukr, jogurt a vejce
- Vše společně dobře promícháme, dokud se ingredience nespojí
- Přilijeme pomerančovou šťávu, přidáme citronovou kůru a vanilkový extrakt a znovu promícháme
- Mouku prosejeme s práškem do pečiva a postupně přidáváme do směsi
- Těsto hněteme rukama, dokud nezměkne
- V závislosti na mouce možná budeme muset použít o něco méně nebo více mouky, než vyžaduje recept
- Těsto by mělo být měkké, ale ne lepivé
- Když je těsto hotové necháme ho asi na 30 minut odpočinout
- Mezitím si připravíme náplň do rohlíčků
- Do velké mísy rozmícháme sýr a přidáme cukr, vejce a skořici
- Vše dobře promícháme, dokud se ingredience nespojí
- Těsto položíme na pomoučený povrch
- Pomocí válečku těsto vyválíme na tloušťku asi 0,5 centimetrů a do tvaru koláče
- Těsto rozkrájíme na 8 trojúhelníků
- Na konec každého trojúhelníku přidáme lžíci tvarohové náplně
- Těsto zarolujeme směrem do středu
- Troubu předehřejeme na 180-200 stupňů
- Tvarohové rohlíčky dáme na velký plech vyložený pečicím papírem a necháme 20 minut odpočívat
- V míse rozšleháme vejce a 1 lžíci vody a touto směsí rohlíčky potřeme
- Posypeme je skořicí a pečeme asi 25 minut dozlatova
- Tvarohové rohlíčky podáváme pokapané medem
Tvarohu není nikdy dost a proto čerpejte další inspiraci z výběru těch nejlepších dortů z tvarohu! Upečte podle nás například tento nadýchaný mrkvový dort a pochutnejte si jako nikdy.

Toužíte po dalších chutných, snadných, ale hlavně rychlých nápadech na sladké i slané pečení? S našimi recepty na šneky z listového těsta už v kuchyni nestrávíte více jak 30 minut! Nestojí to za vyzkoušení? Já myslím, že ano.