Tento vynikající recept se připravuje hlavně na Vánoce. Přestože hovoříme o sýru, správný název je Membrillo, což je vlastně husté sladké želé vyrobené z kdoule. Ty mají vysoký obsa pektinu, nemusíme tak přidávat žádné další složky. Na výrobu želé stačí ovoce a cukr.
Ingredience:
- 4 kdoule
- 350 – 400 g cukru
Postup:
- Kdoule oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme nahrubo.
- Vložíme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Vaříme, dokud nejsou měkké.
- Scedíme, přendáme do mixéru a rozmixujeme na hladké pyré.
- Hotové pyré seškrábneme na pánev nebo do hrnce se silným dnem.
- Do kaše/pyré přidáme na váhu stejné množství cukru jako je hmotnost kdoulí a dobře promícháme.
- Vaříme velmi pomalu zhruba 1 hodinu, nebo dokud pasta nezíská krásnou tmavě jantarovou barvu.
- Nezapomínáme pravidelně míchat, aby se směs nelepila a nepřipalovala.
- Žáruvzdornou servírovací misku nebo zapékací, vyložíme potravinářskou fólií a poté do ní seškrábneme pastu.
- Vyrovnáme povrch stěrkou, necháme vychladnout na pokojovou teplotu a poté vložíme do lednice, kde pasta zatuhne do pevného bloku.
- Jakmile ztuhne, lze jej nakrájet na menší bloky a podávat se sýrem nebo uzeninami, použít jako hustou pomazánku na toasty a krekry, ale také jako náplň do sladkého pečiva.