Křen, chutney (po česku čatní), tak se této pochoutce může říkat. Díky použitému druhu ovoce bude mít zcela charakteristickou chuť. Směs je lahodná, osvěžující a má ten správný říz. Hodí se k masu, ale klidně i k pečené zelenině.
Ingredience:
- 1 kg kdoulí
- 300 ml bílého suchého vína
- 500 ml litru čerstvé jablečné šťávy
- 180 g cukru
- 30 g čerstvého křenu
- 1 chilli paprička zbavená semínek
- Šťávu z 1 chemicky neošetřeného citronu
- 1 lžíce balzamikového octa
- 1 lžíce mořské soli s bylinkami
- Špetku bílého pepře (kdo nemá, může dát i černý nebo čtyřbarevný)
Postup:
- Kdoule otřeme suchou kuchyňskou utěrkou, aby se zbavilo chloupků a poté omyjeme pod tekoucí vodou.
- Ovoce oloupeme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na stejnoměrné měsíčky.
- Bílé víno a jablečnou šťávu přivedeme k varu. Cukr dáme do jiného hrnce a necháme zkaramelizovat.
- Vlijeme směs jablečné šťávy a bílého vína. Přidáme kdoule a vaříme, dokud není ovoce měkké. do měkka.
- Vyjmeme polovinu kdoulí a nahrubo je nasekáme. Zatím je dáme stranou.
- Zbylé kdoule rozmixujeme na pyré. Přidáme nastrouhaný křen, chilli papričku a nakrájené kdoule, co jsme si předtím dali stranou.
- Přivedeme k varu a odstavíme z ohně. Podle chuti dochutíme citronovou šťávou, octem, bylinkovou solí a pepřem.
- Čatní nalijeme do předehřátých sklenic a ihned uzavřeme.