Nenechte se zmást názvem, protože klasickou rýži v tomto receptu nenajdete. Ta je nahrazena květákem. Ostatně ovoce i zelenina by na našem jídelníčku rozhodně neměly chybět. No, a když jdou některé pokrmy připravit v trochu zdravější variantě, určitě se tomu není potřeba vyhýbat.
Ingredience:
- 1 střední květák (cca 400 g)
- 2 lžičky extra panenského olivového oleje
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička semínek kmínu
- 1 lžička hořčičného semínka
- 1 zelená chilli paprička nakrájená na plátky
- 10 – 12 kari lístků
- 1/2 lžičky kurkumového prášku
- 1 a 1/2 lžičky kari koření
- sůl podle chuti
- 2 lžíce lístků koriandru
Postup:
- Nejprve květák rozebereme na růžičky, odřízneme tvrdé části a propláchneme.
- Růžičky vložíme do nádoby do kuchyňského robotu a několikrát promícháme pulzním tlačítkem, dokud nebudeme mít konzistenci podobnou rýži.
- Poté na pánvi rozehřejeme olivový olej. Přidáme kmín, hořčičné semínko, kari listy, zelenou chilli papričku a za stálého míchání restujeme cca 30 – 60 sekund.
- Přihodíme mletý zázvor, připravenou květákovou rýži, kurkumu, kari koření, sůl a orestujeme.
- Zamícháme, aby se chutě dobře promíchaly. Vaříme 5-7 minut za občasného míchání na středním plameni.
- Před podáváním přidáme lístky koriandru a dobře promícháme.
- Tuto indickou kořeněnou květákovou rýži můžeme podávat jako přílohu s oblíbeným kari, ale klidně i jako samostatný pokrm.