Jestli fandíte zelenině na jakýkoliv způsob, pak po tomhle salátu olíznete všech deset. Příprava je naprosto jednoduchá, rychlá a chuť skvělá díky dokonalé kombinaci jednotlivých surovin.
Ingredience:
- 1/2 středního květáku
- 4 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 1/2 hrnku cherry rajčátek
- 1/2 hrnku hroznového vína
- 1 hrnek rukoly
- 1/4 hrnku petržele
- 3 zelené jarní cibulky
- 1/4 hrnku vypeckovaných oliv nakrájených na plátky
- 1/2 hrnku sýra Feta nalámaného na kousky
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1/2 lžíce červeného vinného octa
- 1/2 lžičky sušeného oregana
Postup:
- Z květáku odřízneme jednotlivé růžičky bez košťálu a vložíme do nádoby kuchyňského robota.
- Pomocí pulzního tlačítka mixujeme několikrát za sebou, až bude květák vypadat jako rýže nebo kuskus.
- Takto připravený květák přendáme do misky, která je vhodná k použití do mikrovlnné trouby.
- Přidáme 1 lžící oleje, promícháme, zakryjeme poklopem a při vysoké teplotě hřejeme 2 a ½ minuty. Hotové přesypeme na tác a necháme vychladnout.
- Rajčata nakrájíme na poloviny, případně na čtvrtky, pokud jsou větší.
- Rukolu a petržel nasekáme nahrubo, zelenou cibulku na tenké plátky.
- Smícháme vychladlou květákovou rýži, rajčata, hroznové víno, nakrájenou rukolu, petrželku a zelenou cibulku i olivy.
- Zbývající olej, citronovou šťávu, ocet a oregano prošleháme, přidáme do mísy a nakonec přihodíme sýr feta.
- Důkladně promícháme a podáváme. Tento salát se perfektně hodí i jako svačina tzv. do krabičky, například do práce, na školení nebo i do školy.