Tento čínský recept na restovanou rýži patří mezi ty nejoblíbenější. Jídlo je rychlé, snadné na přípravu a snadno ho přizpůsobíte vašim chutím a oblíbeným kombinacím. Proto je tak neodolatelně chutné.
Co budeme potřebovat
- 3 lžíce másla (rozdělené)
- 2 vejce (rozšlehaná)
- 2 střední mrkve (oloupané a nakrájené na kostičky)
- malá cibule (nakrájená na kostičky)
- 100 g mraženého hrášku
- 3 stroužky česneku (prolisované)
- sůl
- černý pepř
- 450 g uvařené rýže (nejlépe krátkozrnné bílé rýže)
- 3 jarní cibulky (nakrájené na tenké plátky)
- 3–4 lžíce sójové omáčky
- 2 lžičky ústřicové omáčky (nebo rybí omáčky)
- ½ lžičky sezamového oleje
Postup
- Ve velké pánvi si zahřejeme na středně vysokou teplotu ½ lžíce másla, dokud se nerozpustí.
- Přidáme rozšlehaná vejce a za občasného míchání vaříme, dokud se nerozmíchají.
- Vejce vyndáme ven a přeneseme je na samostatný talíř.
- Do pánve přidáme další polévkovou lžíci másla a zahříváme, dokud se nerozpustí.
- Přidáme mrkev, cibuli, hrášek a česnek a dochutíme vydatnou špetkou soli a pepře.
- Smažíme asi 5 minut, dokud cibule a mrkev nezměknou.
- Teplotu zvýšíme na vysokou, přidáme zbývající máslo a mícháme, dokud se nerozpustí.
- Okamžitě přidáme uvařenou rýži, zelenou cibulku, sójovou omáčku a ústřicovou omáčku a mícháme, dokud se vše nespojí.
- Pokračujeme v restování další 3 minuty, aby se rýže opékala, a občas promícháme.
- Rýži necháváme mezi mícháním chvíli odležet, aby se mohla vespodu opéct a křupat.
- Poté přidáme vejce a mícháme, aby se ingredience spojily.
- Odstraníme z plotny a vmícháme sezamový olej.
- Ochutnáme a v případě potřeby dochutíme extra sójovou omáčkou.
- Ihned podáváme.