Tradiční babiččin recept na pečenou rýži na sladko se šťavnatými jablky. Vyzkoušejte s námi tuto sladkou dobrotu. Ani se nenadějete a přesunete se nazpět časem do vašich dětských let, kdy jste trávili prázdniny u babičky na návsi!
Co budeme potřebovat
- 250 g nevařené hnědé rýže
- 4 lžíce másla
- 500 ml jablečného pyré
- 200 g nakrájených oloupaných jablek
- 100 g třtinového cukru
- 2 lžičky mleté skořice
- Špetka soli
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
- Rýži uvařme podle návodu na obalu
- Do horké rýže vmícháme 2 lžíce másla
- Přidáme jablečné pyré, jablka, třtinový cukr, 1 lžičku skořice a sůl
- Lžící do vymazaného hlubokého pekáče přidáme 2 lžíce másla
- Pekáč máslem vymažeme a vysypeme zbylou skořicí
- Sladkou rýži nalijeme do pekáče a vložíme do troubu
- Pečeme jí odkrytou při 180 stupních po dobu 35 minut
- Zapečenou rýžovou kaši můžeme podávat jak za tepla, tak za studena
Sladkou rýži můžete také ozdobit nakrájenými pistáciemi a mandlemi
Pokud chcete zachovat bílou barvu rýže, vynechejte kurkumu
K výrobě zdravější verze sladké rýže můžete místo cukru použít také třtinový nebo kokosový cukr
Pro tento recept na sladkou rýži se nejlépe hodí rýže basmati nebo jakákoli jiná dlouhozrnná rýže