Pokud si rádi pochutnáváte na rýžovém nákypu nebo rýžové kaši, musíte vyzkoušet náš snadný recept na tuto dobrotu. Recept pochází ze severní Indie, který si vychutnává celá země. Tuto dobrotu si můžete připravit za necelou hodinu, takže se skvěle hodí jak k nastartování metabolismu po ránu, tak jako příloha k večeři. Nebudete zklamáni konečným výsledkem!
Co budeme potřebovat
- 250 g rýže Basmati
- 3 ks zeleného kardamomu
- ¼ lžičky soli
- 300 ml vody
- Tyčinka skořice
- 3 lžíce ghí
- 125 g cukru
Na dochucení
- 2 lžičky kurkumy
Na zdobení
- 150 g kešu oříšků
- suché okvětní lístky růží (volitelně)
Postup
- Pokud rýži připravujeme v hrnci na sporáku, tak si rýži nejdříve propláchneme ve studené, dokud voda nebude čirá a poté jí dáme do hrnce vařit
- Rýži vaříme podle návodu na obalu, do měkka
- Pokud jí budeme připravovat v rýžovaru, ta si ve středně velké misce si namočíme rýži na 20 minut do studené vody
- Poté přesuneme rýži do rýžovaru a přidáme vodu
- Rýžovar zapneme a rýži necháme jí vařit
- Po dokončení vaření slijeme přebytečnou vodu a rýži přendáme rýži do misky
- Nyní umístíme velkou pánev na plotnu a zapneme jí na střední teplotu
- Přidáme do ní ghí
- Jakmile je ghí horké, přidáme zelený kardamom, tyčinku skořice, kurkumu a cukr
- Dobře vše orestujeme, a poté stáhneme teplotu na nízkou
- Zkontrolujeme rýži
- Po uvaření přidáme rýži do stejné pánve, jako je koření
- Teplotu pod pánví zvýšíme na střední a minimálně pět minut dobře mícháme
- Sladká rýže je připravena k podávání
- Přeneseme jí do servírovací mísy a před podáváním jí ozdobíme kešu oříšky a suchými okvětními lístky růží
Sladkou rýži můžete také ozdobit nakrájenými pistáciemi a mandlemi
Pokud chcete zachovat bílou barvu rýže, vynechejte kurkumu
K výrobě zdravější verze sladké rýže můžete místo cukru použít také třtinový nebo kokosový cukr
Pro tento recept na sladkou rýži se nejlépe hodí rýže basmati nebo jakákoli jiná dlouhozrnná rýže
Pokud chcete své ráno začínat opravdu zdravě tak se inspirujte dalšími recepty tentokrát z ovesných vloček. Upečte si tyto ovesné lívance nebo si uvařte jednu z těchto ovesných kaší!