Ať už potřebujete recept na sváteční dezert, nebo chcete přidat něco zábavného a sladkého k vánoční snídani, tyto zlaté lívanečky se stanou určitě hitem.
Co budeme potřebovat
Na kuličky
- 220 g hnědé rýže
- 250 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- Lžička mleté skořice
- ½ lžičky mletého nového koření
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
- 125 g krystalového cukru
- 3 vejce
- Lžíce limetkové kůry
- Lžička vanilkového extraktu
- 150 g rozmixovaného sušeného ovoce (jako jsou vypeckované švestky, rozinky, rybíz nebo třešně)
- Řepkový olej
Na sirup
- 125 g krystalového cukru
- 125 g třtinového cukru
- 220 ml vody
- 80 ml rumu
- Moučkový cukr
Postup
- Rýži uvaříme podle návodu na obalu a necháme jí úplně vychladnout
- Smícháme mouku, prášek do pečiva, skořici, nové koření, sůl a muškátový oříšek
- Směs koření dáme stranou
- Elektrickým šlehačem prošleháme po dobu 4 až 5 minut cukr, vejce, limetkovou kůru a vanilku, do zhoustnutí
- Vmícháme moučnou a kořenící směs, rýži a rozmixované sušené ovoce
- Mísu zakryjeme obalem a necháme 30 minut stát
- Do velké pánve nebo nalijeme dostatečné množství oleje, aby se v něm dalo smažit
- Zahříváme ho na střední teplotu
- Pracujeme ve várkách, kdy za pomoci namazané lžíce opatrně vhazujeme vrchovaté polévkové lžíce těsta do horkého oleje
- Těsto smažíme 2 až 3 minuty, do zlatohněda
- Pomocí děrované lžíce přenášíme upečené rýžové těsto na plech vyložený papírovou utěrkou
- Na jednoduchý rumový sirup si v malém hrnci nastaveném na střední teplotu smícháme krystalový cukr, třtinový cukr, vodu a rum
- Směs přivedeme k varu a vaříme 1 až 2 minuty, dokud se cukr nerozpustí
- Ještě teplé rýžové kuličky pokapeme rumovým sirupem a posypeme moučkovým cukrem