Zbylá rýže a základní ingredience, vykouzlí zcela dokonalý pokrm. Nakrájený citron dává celému pokrmu nepřekonatelně svěží vůni, hořkost a nakyslost. Tenké plátky rovnoměrně změknou a zajistí, že citron pěkně podtrhne celou chuť omáčky s máslovým základem a parmazánem.
Co budeme potřebovat
- 500 g uvařené rýže (nebo 250 g syrové rýže)
- Sůl
- 75 g másla (nakrájené na kousky)
- Malý citron (velmi tence nakrájený na kolečka, zbavený semínek)
- 130 g parmazánu (jemně nastrouhaný, plus další k podávání)
- Čerstvě mletý černý pepř
Postup
- Pokud rýži nemáme uvařenou, tak uvedené množství uvaříme podle návodu na obalu, dokud není dobrá na skus
- Mezitím si rozehřejeme polovinu másla ve velkém hrnci na střední teplotu, dokud se nerozpustí
- Přidáme plátky citronu a vaříme 5–7 minut, za častého míchání, dokud nezměkne a dno hrnce nezhnědne
- Pomocí kleští přeneseme jednu třetinu plátků citronu na talíř, a ty dáme stranou
- K citronům přidáme 200 ml vody nebo vývaru
- Po kouscích přidáváme zbývající máslo a před každým novým přidáním šleháme, dokud se každý kousek nezapracuje, a dokud není omáčka krémová
- Uvařenou rýži přidáme do omáčky nebo jí rozdělíme do servírovacích misek a omáčkou jí posléze přelijeme
- Směs vaříme, často mícháme a potupě přisypáváme parmazán
- Jakmile přidáme všechen sýr, pokračujeme za stálého míchání ve vaření, dokud se sýr nerozpustí a omáčka není krémová a neobalí rýži, asi 3 minuty
- Pokud se nám omáčka zdá velmi hustá, přidáme více vody nebo vývaru
- Omáčku odstraníme z plotny a posypeme trochou pepře (asi 2 lžičky)
- Rýži s omáčkou podáváme s odloženými kolečky citronu a posypanou parmezánem
Jestli patříte mezi masožravce tak si tento recept na omáčku k rýži připravte i s masem nebo mořskými plody. Jak na to se dozvíte v těchto skvělých receptech na kuřecí maso nebo si připravte tyto lahodné krevety.