Husu pravděpodobně nebudete řadit mezi dietní potraviny, protože je poměrně bohatá na tuk. O svátcích však můžeme od diet opustit a užít si o něco nezdravější pochutiny. Husí maso není pouze nezdravé, ale také obsahuje pro tělo důležité minerály, jako je železo pro zdravou krvetvorbu a hořčík pro zdraví nervové a svalové soustavy.
Co budeme potřebovat
Na polévku
- Polévkovou zeleninu (jako je mrkev, pórek, celer, cibule)
- 500 g husích drobů
- 3 zrnka pepře
- Sůl
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 250 ml šlehačky
- Lžička mleté papriky
- Nastrouhaný muškátový oříšek
- ½ žluté papriky
- ½ oranžové papriky
- ½ svazku petržele
Na knedlíčky
- 200 g housek
- 100 ml teplé mléko
- 20 g měkkého másla
- Vejce
- Žloutek
Postup
- Polévkovou zeleninu opláchneme, oloupeme a podle potřeby nakrájíme nahrubo
- Husí droby opláchneme husí
- Zeleninu, husí droby, 2 lžičky soli a pepře vložíme do 1 litru studené vody a přivedeme k varu
- Směs vaříme na střední teplotu asi 1 hodinu
- Poté slijeme pěnu a vývar přecedíme
- Ve velkém hrnci rozehřejeme máslo a za stálého míchání přisypeme mouku
- Do másla a mouky za stálého míchání vlijeme vývar a smetanu
- Snížíme teplotu a necháme mírně probublávat asi 10 minut
- Půlky paprik opláchneme, odstraníme semínka a nakrájíme jí na kostičky
- Do polévky přidáme na kostičky nakrájenou papriku a dochutíme strouhaným muškátovým oříškem, solí, pepřem a nasekanou petrželkou
- Na knedlíky si namočíme nakrájené husky asi na 20 minut v mléce
- Vyšleháme si máslo, dokud nebude nadýchané
- Vejce a žloutek přidáme a zašleháme do másla
- Do máslové směsi vmícháme houskové krutony, dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem a necháme asi 30 minut vychladnout
- Mezitím si přivedeme na plotně k varu hrnec s osolenou vodou, kde budeme knedlíky vařit
- Mokrýma rukama z těsta tvarujeme knedlíky a vaříme 10-15 minut v horké osolené vodě
- Kaldoun z husy a s knedlíčky ihned podáváme