Krémová polévka z krůty

Krémová polévka z krůty

Smetanový krůtí kaldoun plný křehkého masa, polévkové zeleniny, bylinek, smetany a vína, s chutí a aroma ořechového sýru Gouda. Toto je ta pravá polévka do jakékoliv chladné nepohody.

Co budeme potřebovat

Na základ

  1. 2 lžíce oleje
  2. 2 lžíce másla
  3. 4 lžíce hladké mouky
  4. 250 ml kuřecího vývaru

Na polévku

  1. 2 lžíce másla
  2. 2 lžíce oleje
  3. 6 mrkví oloupaných a nakrájených na plátky
  4. 2 řapíkaté celery nakrájený na plátky
  5. Středně žlutá cibule nakrájená na kostičky
  6. Stroužek česneku nasekaný
  7. 750ml kuřecího vývaru
  8. 30 ml suchého nebo polosuchého bílého vína
  9. 500 ml smetany na vaření
  10. ½ lžičky čerstvě namletého černého pepře
  11. Lžíce sušené petrželky
  12. 3 bobkové listy
  13. 2 lžičky provensálského koření
  14. ½ lžičky kurkumy
  15. ½ lžičky papriky
  16. ¼ lžičky vloček červené papriky
  17. 750 g vařené krůty nakrájené na kostky
  18. Gouda (nastrouhaný na ozdobu)
  19. Čerstvá petrželka (nasekaná na ozdobu)

Postup

  1. Ve středním hrnci rozehřejeme 2 lžíce oleje a 2 lžíce másla a navrch přisypeme mouku
  2. Rychle šleháme, dokud se ingredience dobře nepropojí
  3. Za občasného šlehání vaříme, dokud jíška nezíská světle zlatohnědou barvu
  4. Pomalu a za stálého šlehání přiléváme do jíšky 250 ml kuřecího vývaru a rychle šleháme, dokud nemáme hladkou směs
  5. Jíšku stáhneme z plotny a odstavíme
  6. Ve velkém hrnci rozehřejeme 2 lžíce másla a 2 lžíce oleje na středně vysoké teplotě
  7. Přidáme mrkev a celer
  8. Ty restujeme 5 minut a občas promícháme
  9. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a opékáme jí další 3 minuty, dokud cibule nezesklovatí
  10. Přidáme nasekaný česnek a vaříme 30 vteřin, aby se česnek rozvoněl
  11. Pomalu přidáváme vývar a mícháme
  12. Přidáme víno, zápražku a znovu dobře promícháme
  13. Směs přivedeme k varu a často mícháme
  14. Snížíme teplotu na nízkou a přidáme všechny ostatní ingredience kromě sýru Gouda
  15. Vaříme 15 minut a poté ochutnáme a případně dochutíme solí a pepřem
  16. Kaldoun dále vaříme, dokud nezhoustne, ještě asi 30–45 minut, nebo do požadované konzistence
  17. Bobkové listy vyhodíme
  18. Ozdobíme posypáním strouhaným Goudou a petrželkou
  19. Podáváme s křupavým opečeným chlebem
Hustá a hutná polévka plná krému, smetany, zeleniny krůtího masa.
Zdroj: thisisnotdietfood.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.