Už jste někdy zkoušeli tyhle americké koblihy v domácím prostředí? Mnohé obchody často neví, co za moučníky tohoto stylu chtít a může se stát, že vás i jeden kousek vyjde téměř na 100 korun.
Proč si tedy nevyrobit své vlastní ze surovin, které má každý běžně doma? No, a když už se do toho pustíte, omrkněte také recepty na americké lívance.
Ingredience:
- 1 a 1/2 hrnku mléka
- 2 sáčky sušeného droždí
- 1/2 hrnku teplé vody
- 1/2 hrnku cukru krystal
- 1 lžička soli
- 2 vejce
- 1/3 hrnku rozpuštěného nesoleného másla
- 5 hrnků prosáté hladké mouky
- Olej na smažení
- Moučkový cukr na posypání
Postup:
- Droždí rozpustíme v teplé vodě s trochou krystalového cukru a necháme na teplém místě vzejít.
- Do hluboké misky dáme polovinu mouky, přidáme sůl, vejce, rozpuštěné máslo, cukr a mléko.
- Nakonec vlijeme připravený kvásek a vařečkou zpracováváme, aby se přísady promísily.
- Poté po částech přidáváme zbývající mouku. V případě potřeby ještě přidáme trochu mouky. Je potřeba, aby bylo těsto měkké a mírně lepivé.
- Vypracujeme do hladka a mísu zakryjeme čistou utěrkou. Odložíme na teplé místo se stálou teplotou a necháme cca 2 hodiny kynout, aby zdvojnásobilo objem.
- Po vykynutí odebereme polovinu těsta, vyválíme na plát o tloušťce asi 1 cm a pomocí kulaté formičky vykrajujeme kolečka. Malou formičkou ještě uděláme malý otvor uprostřed. Pokud máme, vykrojíme kolečka formičkou na donuty.
- Takto připravené koblihy zakryjeme čistou utěrkou a necháme dalších 40 minut kynout.
- Do pánve nalijeme vyšší vrstvu oleje, a jakmile se rozehřeje, vložíme do něj opatrně jednotlivé koblihy a smažíme z obou stran dozlatova.
- Důležité je, aby nebyl olej až moc horký, protože potřebujeme, aby se donut smažil i uvnitř, jinak nebude mít tu správnou chuť.
- Hotové koblihy posypeme moučkovým cukrem.
Tip: Kdo chce trochu změnu, může použít skořicový nebo vanilkový cukr, případně smíchat vanilku s moučkovým cukrem. Dobré je také přidat skořici do moučkového cukru a posypat dle libosti.