Zakysaná smetana dokáže ochutit prakticky cokoliv. Je to vděčná surovina, vhodná pro studenou i teplou kuchyni. Díky ní budou koblížky krásně vláčné, jemné a s nepřekonatelnou chutí.
Ingredience:
Na koblihy:
- 2,25 hrnku polohrubé mouky
- 1,5 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 šálku krupicového cukru
- 2 polévkové lžíce rozpuštěného nesoleného másla
- 2 velké žloutky
- 1/2 hrnku zakysané smetany
- stolní olej na smažení
Na polevu:
- 3,5 hrnku prosetého moučkového cukru
- 1,5 lžičky kukuřičného sirupu
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/3 hrnku horké vody
Postup:
- Do mísy prosejeme mouku, prášek do pečiva, sůl a muškátový oříšek. V míse stojanového mixéru s lopatkovým nástavcem ušleháme máslo s cukrem do pěny.
- Přidáme žloutky a mícháme, dokud nebudou světlé a husté. Přihodíme suché ingredience, přičemž střídáme se zakysanou smetanou.
- Mícháme 30 sekund při nízké rychlosti, nebo dokud těsto nebude hladké, ale lehce lepivé. Pokud se těsto lepí, přidáme mouku po jedné polévkové lžíci. Zakryjeme plastovým obalem a dáme na 1 hodinu vychladit.
- Na pomoučeném povrchu těsto rozválíme na tloušťku asi 1 cm. Pomocí vykrajovátka na koblihy nebo dvou různě velkých formiček na sušenky vykrájíme co nejvíce koblih a podle potřeby namáčíme vykrajovátka do mouky, aby nelepila.
- Během zahřívání oleje dáme koblihy do lednice, aby těsto bylo při smažení mírně studené. Do pánve nalijeme vyšší vrstvu stolního oleje (cca 4 cm). Zahřejte na 180 – 185°C.
- Koblihy smažíme po několika kusech dozlatova, z každé strany cca 2 minuty. Hlídáme správnou teplotu oleje, aby byla stálá a donuty se nepřipálily.
- Necháme okapat na talíři vyloženém kuchyňskými papírovými utěrkami, aby se do nich vsákl přebytečný tuk.
- Na polevu smícháme všechny ingredience v míse metličkou, aby byla hladká. Každý kus ponoříme do polevy a odložíme na mřížku nad plechem či tácem, aby se zachytil přebytek polevy.
- Necháme 20 minut odležet, dokud glazura nezatuhne. Úplně nejlepší jsou čerstvé, ale pokud je uložíme do lednice ve vzduchotěsné nádobě, pak tam vydrží zhruba 3 dny.