Nechcete nebo nemůžete přijímat lepek a hledáte tak vhodné alternativy na veškeré oblíbené pokrmy? Bezlepkové donuty zachutnají všem bez rozdílu. Jsou snadné, rychlé a velmi chutné.
Ingredience:
Na koblihy:
- 1/4 hrnku změklého nesoleného másla
- 1/4 hrnku kukuřičného oleje
- 1/2 hrnku cukru krupice
- 1/3 hrnku hnědého cukru
- 2 velká vejce
- 1,5 lžičky vanilkového extraktu
- 2 a 2/3 hrnku univerzální bezlepkové mouky
- 1/2 lžičky xanthanové gumy
- 2 lžičky mleté skořice
- 1,5 lžičky jedlé sody
- 3/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 3/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1 hrnek mléka
Na polevu:
- 5 polévkových lžic rozpuštěného soleného másla
- 1,5 lžíce mleté skořice
- 1/2 hrnku cukru moučka
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 200°C. Nastříkáme formu na koblihy kuchyňským olejem ve spreji a dáme stranou.
- Do nádoby elektrického mixéru dáme máslo, olej, oba druhy cukru a našleháme do hladké pěny. Přidáme vejce, vanilkový extrakt a znovu na střední výkon šleháme.
- V malé misce promísíme mouku, xanthanovou gumu, skořici, prášek do pečiva, muškátový oříšek, sůl a jedlou sodu.
- Střídavě přidávejte moučnou směs a mléko do máslové směsi, přičemž začínáme i končíme právě moukou. Mícháme při nízké rychlosti, dokud se vše důkladně nespojí.
- Nabereme těsto do sáčku a pevně uzavřeme. Pomocí nůžek odstřihneme roh a těsto vytlačíme do dutin formy na koblihy a naplníme téměř plné.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme po dobu 7 minut, dokud nejsou zlatavě hnědé. Vyndáme z trouby a necháme 2-3 minuty vychladnout ve formě. Poté otočíme a vyklopíme na kuchyňskou mřížku.
- Stejný postup aplikujeme i na zbývající těsto, přičemž před každou dávkou formu nastříkáme kuchyňským sprejem.
- Rozpuštěné máslo dáme do malé misky a po vychladnutí do něj vždy namočíme horní stranu koblihy.
- Hned na to vložíme do misky, kde máme smíchaný cukr se skořicí, aby se utvořila cukrová krusta. Dáme zpět na mřížku a necháme zatuhnout.
- Mohou být skladovány ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě po dobu 2-3 dnů.