Vepřové maso naplněné k prasknutí kyselým zelím a lahodnou tučnou slaninou. Vychutnejte si ho společně s omáčkou, kterou připravíte zároveň s tímto pokrmem a šťouchaným bramborem.
Co budeme potřebovat
Na závitky
- 1 kg vepřové kýty
- 500 g kysaného zelí
- 200 g uzeného bůčku (nakrájený na kostičky)
- 150 g sádla
- 300 ml vývaru
- 50 g hladké mouky
- Sůl
- Pepř
- Cibule (nakrájená nadrobno)
Na brambory
- 1 kg brambor
- 2 lžíce másla (nebo sádla)
- 1 svazek jarní cibulky
- Hrst petrželky (nasekané)
Postup
- Troubu si předehřejeme na 160 stupňů
- Maso nakrájíme na plátky
- Poté ho lehce naklepeme, osolíme a opepříme
- ⅔ zelí smícháme s nakrájeným bůčkem
- Zelnou směs rozdělíme do středu každého plátku
- Ten pak zabalíme, jako kdybychom balili španělské ptáčky
- A každý balíček ovážeme provázkem
- Závitky naskládáme do pekáče
- Lehce je podlijeme vodou a vložíme do trouby
- V troubě je pečeme přibližně 40 minut, dokud nejsou dostatečně měkké
- Mezitím si na 100 g sádla do zlatova opečeme cibulku
- Poté přidáme vývar (viz TIP)
- Přidáme zbytek zelí a pokračujeme ve vaření asi 5 minut
- Na zbylých 50 g sádla zpěníme mouku a mícháme jí, dokud nám nezrůžoví
- Moukou zahustíme omáčku, kterou vaříme další minutu
- Do hrnce se zelím přidáme hotové závitky a necháme je zde vařit dalších 5 minut, aby se chutě propojily
- Vedle v hrnci si ve vroucí osolené vodě uvaříme brambory
- Ty posléze společně s máslem rozšťoucháme a smícháme s jarní cibulkou a nasekanou petrželkou
Buď použijeme 300 ml vývaru, anebo 150 ml vývaru společně se 150 ml šťávy, která se nám vypekla ze závitků.