Pokrmy z vepřového masa a kysaného zelí jsou součástí menu v každé východoevropské restauraci a hlavní suroviny jsou oblíbenou součástí každé evropské domácnosti.
Co budeme potřebovat
- 500 g mletého vepřového masa
- 300 g kysaného zelí
- 2 mrkve
- Cibule
- Lžička kmínu
- 4 plátky slaniny
- Hrst petrželky
- Lžička soli
- Lžička pepře
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky cibule v prášku
- Lžička worcesterské omáčky
- 2 vejce
- 100 g strouhanky
- 25 ml vody
- 2 lžíce oleje
Postup
- Zelí dáme do cedníku, lehce ho propláchneme a necháme okapat
- Vymačkáme z něj přebytečnou vodu a umístíme ho do středně velké mísy
- Na plotně začneme zahřívat pánev s olejem
- Cibuli, mrkev a slaninu si nakrájíme na kostičky
- Cibuli pak přidáme do pánve a restujeme jí do zlatova
- Po chvíli přidáme nakrájenou mrkev
- Vmícháme kysané zelí, slaninu, lžičku soli, pepře a kmínu
- Za stálého míchání smažíme asi 15 minut
- Poté směs sundáme z plotny a dáme stranou
- Ve střední misce smícháme mleté vepřové maso, zbývající sůl, pepř, petržel, česnek, cibulový prášek a vejce
- Vše smícháme dohromady a přidáme worcesterskou omáčku a vodu
- Maso s kořením důkladně propracujeme
- Masovou směs rovnoměrně rozprostřeme na pečící papír a vytvarujeme z ní obdélník
- Zelnou směs navrstvíme na maso
- Když máme hotovo, maso zarolujeme
- Pekáč vymažeme olejem nebo máslem a závitek do něj, „švem“ dolů položíme
- Závitek potřeme trochou oleje a vložíme jí do trouby
- Pečeme na 180 stupňů po dobu 45-60 minut
- Poté maso vyndáme z trouby a necháme ho 10 minut odpočívat
- Závitek nakrájíme na plátky a podáváme ho s oblíbenou omáčkou
S čím záhorácký závitek podávat? Určitě s některou z našich perfektních domácích přílohových omáček, ze kterých se vám budou sbíhat sliny. Odvažte se a vyzkoušejte i ty sladké.