Chalupářské špekáčky

Chalupářské špekáčky

Toto je jedna z nejrychlejších dobrot, kterou důkažete připravit téměr na počkání. Bez ohledu na to, zda sedíte na terase u grilu, na chalupě u remosky nebo v bytovce u elektrické trouby, stačí vzít pekáček a pár chutných surovin, abyste bez velkých příprav vykouzlili skvělý oběd, večeři či občerstvení.

Ingredience

  • 2 žluté cibule
  • 1 červená cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 4 řapíky řapíkatého celeru
  • 1 kg špekáčků
  • majoránka na dochucení
  • sladká paprika na dochucení
  • 250 ml bílého vína (ideálně Ryzlink Rýnský)

Postup

  1. Nakrájejte na kousky jednu velkou cibuli, přidejte k ní tři stroužky česneku a doplňte je čtyřmi řapíky řapíkatého celeru.
  2. Tato hrubě krájená směs přijde na pekáček, kde vytvoří jakousi spodní vrstvu, která zabrání připalování.
  3. Kilogram špekáčků nařežte po délce tak, jako byste připravovali utopence.
  4. Tentokrát však do každého zářezu přijde několik plátků žluté a červené cibule.
  5. Nebojte se tenkým nožem zaříznout špekáčky ho hloubky – jen tak se otevřou pro vydatné naplnění.
  6. Poukládejte je jeden vedle druhého, posypte čerstvou celerovou natí a nezapomeňte je dochutit sladkou paprikou a majoránkou.
  7. Ve chvíli, kdy vše podlijete 250 mililitry bílého vína, na řadu přichází pečení.
  8. Nezáleží na teplotě a ani na délce pečení.
  9. Vše odhalíte intuitivně podle toho, zda pekáček položíte na horké uhlíky, rozpálený rošt nebo do vyhřáté trouby.
  10. V první fázi vše zakryjte alobalem, aby vinná pára pronikla do cibule i špekáčků.
  11. Uvolní-li se tuk, přichází čas na dopékání.
  12. Alobal stáhněte a ponechte sálavou horkost, aby se na špekáčcích vytvořila zlatavá kůřčička a rozevřely se póry uvnitř.
  13. Připravte čerstvý chléb a můžete servírovat.
Grilované špekáčky plněné cibulí servírované na talířku s čerstvou zeleninou a pečívem s vedle položeným příborem a pekáčem plným špekáčků.
www.vnajlepsichrokoch.sk

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.