Lahodná domácí polévka se slepičím masem jako od babičky. Její chuť je dokreslena domácími krutony, které se k vývaru dokonale hodí.
Co budeme potřebovat
Na pečivo
- 3 lžíce másla (rozpuštěného)
- Lžička česnekového prášku
- Lžička pepře
- 300 g francouzské bagety (nakrájené na kostičky)
Na polévku
- Cibule (nakrájená na kostičky)
- Celer (nakrájený nadrobno)
- 3 stroužky česneku (prolisovaný)
- Lžička soli
- Lžička pepře
- 600 ml kuřecího vývaru
- 75 g hladké mouky
- 75 ml vody
- 30 ml bílého vína
- 200 g čedaru (nastrouhaného)
- 100 g bílého švýcarského sýra (nastrouhaného)
- 500 g pečeného kuřete
- 500 g měkkého kuřecího salámu
Postup
- Troubu si předehřeje man 180 stupňů
- Ve velké míse si smícháme rozpuštěné máslo, česnek a pepř
- Vhodíme na kostky nakrájenou bagetu a promícháme
- Kostičky rozložíme na plech a vložíme je do trouby
- Krutony pečeme po dobu 15-20 minut, dokud nejsou zlatavé
- Do papiňáku vložíme prvních 5 přísad do polévky
- Ty zalijeme vývarem a na nízkou teplotu je vaříme 2 hodiny, dokud zelenina nezměkne
- Zvýšíme teplotu v papiňáku
- Smícháme si vodu s moukou, aby vznikla hladká směs
- Mouku poté zamícháme do vývaru a vaříme do zhoustnutí 30-40 minut
- Přidáme víno
- Přidáme sýry a mícháme, dokud se sýry nerozpustí
- Poté přidáme kuře a šunku
- Polévku necháme prohřát a servírujeme
- Polévku zdobíme a podáváme upečenými krutony