V jednoduchosti je krása, což platí i pro sušenky a cukroví. Připravte si tento jednoduchý, ale velmi chutný recept a blýskněte se nejen před svými blízkými, ale také přáteli. No, a pokud se zdržíte s pečením těchto sušenek, neváhejte omrknout i recepty na vánoční cukroví bez pečení.
Ingredience:
- 1/2 hrnku kvalitního neslazeného kakaového prášku
- 1 hrnek cukru krupice
- 1/4 hrnku rostlinného oleje
- 2 velká vejce
- 2 lžičky kvalitního vanilkového extraktu
- 1 hladké mouky
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 hrnku moučkového cukru na obalování
Postup:
- Ve středně velké míse smícháme kakaový prášek, cukr a rostlinný olej. Jedno po druhém zašleháme vejce, dokud se zcela nezapracují. Vmícháme vanilku.
- V jiné míse promícháme mouku, kypřící prášek do pečiva a sůl. Suché ingredience vmícháme do mokré směsi a mícháme tak dlouho, až bude směs pěkně hladká.
- Mísu zakryjeme potravinovou fólií a dáme do lednice minimálně na 4 hodiny nebo ideálně přes noc, aby těsto naleželo.
- Předehřejeme si troubu na 175 stupňů. Připravíme si 2 plechy a vyložíme pečicím papírem.
- Odebíráme těsto polévkovou lžící, přičemž 1 lžíce těsta vystačí pro menší sušenky, 2 polévkové lžíce pro větší cukroví.
- Do menší misky si dáme moučkový cukr. Každou kuličku těsta důkladně a rovnoměrně obalíme v cukru a dáme na připravený plech.
- Pečeme v předehřáté troubě 10 minut (u malých sušenek) nebo 12 minut (u větších sušenek).
- Sušenky jsou po vyndání z trouby měkké, ale jakmile začnou chladnout, tak ztvrdnou.
- Necháme 5 minut odpočinout na plechu, než je přendáme na mřížku, aby vychladly.
- Nakonec budou dokonale sladké a křupavé.