Možná si řeknete, že jsou to prostě popraskané sušenky jako ty předtím, ale věřte, že přidáním čokolády se jedná o úplně jinou delikatesu. Pokud jste tím pravým čokoholikem, pak si je určitě zamilujete a nebudete mít nikdy dost.
Ingredience:
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1/2 hrnku + 2 polévkové lžíce kakaového prášku
- 1 lžička jedlé sody
- Špetka soli
- 1/2 kostky čerstvého změklého nesoleného másla
- 1/4 hrnku moučkového cukru
- 1/2 hrnku hnědého cukru
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3/4 hrnku hořkých čokoládových lupínku
Na obalení těsta:
- 1 hrnek moučkového cukru
Postup:
- Do velké mísy prosejeme mouku, kakao, jedlou sodu, sůl a odložíme stranou.
- Máslo, moučkový i hnědý cukr vyšleháme v míse pomocí ručního mixéru, dokud nebude směs světlá a nadýchaná.
- Přidáme vejce, vanilku a znovu promícháme. Postupně přidáváme moučnou směs a mícháme, aby se vše spojilo.
- Nakonec vmícháme čokoládové lupínky. Těsto bude husté a lepivé.
- Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme 30 minut až 1 hodinu chladit v lednici.
- Na talíř nasypeme moučkový cukr. Troubu předehřejeme na 175 stupňů a plech vyložíme silikonovou podložkou.
- Pomocí naběračky na sušenky nabíráme stejné kusy těsta, z něj tvarujeme koule a každou z nich obalíme v cukru.
- Pokládáme na připravený pečicí plech. Mezi jednotlivými kousky cukroví necháme aspoň 2 cm mezeru.
- Sušenky lehce zmáčkneme zadní stranou lžíce, aby byly víc placaté.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 8 až 10 minut. Poté vyjmeme z trouby a necháme na plechu vychladnout, aby ztuhly.
- vychladnout na plechu, aby ztuhly. Budou popraskané a budou mít zmačkané sladké vršky. Zpočátku budou vypadat super měkké, ale uvaří se samy. Přepečení povede k roztavení a rozpuštění cukru.
- Sušenky necháme úplně vychladnout a poté je uložíme při pokojové teplotě ve vzduchotěsné dóze na 1 až 2 dny. Potom je musíme skladovat už v lednici.