Tyto luxusní crinkles provoní celou kuchyň svěžím aroma citrusů. Mají krásnou světlou barvu a dají se připravovat v každém ročním období. Jsou úžasně měkké, ale zároveň i křupavé a jemné. Může to být vánoční či velikonoční cukroví, nebo jen mlsání na zahradní party.
Ingredience:
- 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/2 hrnku změklého nesoleného másla
- 1 hrnek krystalového cukru
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 velké vejce
- 1 lžička pomerančové kůry
- 1 polévková lžíce pomerančové šťávy
- 1/2 hrnku moučkového cukru
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 175 stupňů a plech vyložíme pečicím papírem.
- Ve střední míse smícháme mouku, sůl, prášek do pečiva a jedlou sodu. Dáme zatím stranou.
- V nádobě mixéru vyšleháme máslo a cukr na středně vysokou rychlost, dokud nebude směs světlá a nadýchaná. Trvá to cca 4–5 minut.
- Snížíme rychlost na minimum a přidáme vanilkový extrakt, vejce, pomerančovou kůru a pomerančový džus.
- Mícháme, dokud se směs nespojí, a poté jednu minutu zvýšíme rychlost na střední stupeň. Vypneme, seškrábneme stěny mísy a zapneme na minimální rychlost.
- Pomalu přidáváme moučnou směs, dokud se vše nepropojí.
- Do malé misky dáme moučkový cukr. Odebíráme vždy vrchovatou lžíci těsta a vyválíme do koule, kterou obalíme v moučkovém cukru. Položíme na plech a opakujeme i se zbývajícím těstem.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 10–14 minut, nebo dokud nezačnou spodky lehce hnědnout a sušenky vypadají suché a popraskané.
- Vyjmeme z trouby a několik minut necháme odpočinout na pečícím plechu. Teprve potom přesuneme na chladící mřížku.