Jistě mi dáte za pravdu, že cukroví, které je k sobě slepené krémem či dobrou marmeládou chutná ještě lépe než to klasické, co je například jen obalené v cukru. Tento recept je možná trochu pracnější, ale výsledek rozhodně stojí za to.
Ingredience:
- 1/2 kostky čerstvého nesoleného másla
- 1 a 1/4 hrnku neslazeného strouhaného kokosu
- 1 plechovka neslazeného kokosového mléka
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 polévková lžíce jedlé sody
- 1/4 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1/2 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 2 velká vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžička soli
- 1 a 1/2 hrnku kokosového cukru + 1/3 hrnku na obalování
- 1/2 hrnku moučkového cukru na obalení
Na ganache (ganáž):
- 200 g kvalitní bílé čokolády
- 2 lžičky tmavého rumu (může se použít i žitná whisky)
- 3/4 lžičky mořské soli
- 5 lžic kokosové smetany
Postup:
- Máslo rozpustíme na pánvi na středním plameni. Přidáme strouhaný kokos a za častého míchání vaříme do zlatohněda asi 3 minuty. Přendáme do malé misky a necháme mírně vychladnout.
- Otevřeme kokosové mléko, ale netřepeme plechovkou. Odebereme 5 lžic ztuhlé kokosové smetany z povrchu do malé misky a odložíme na později.
- Ve střední míse promísíme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, muškátový oříšek a skořici.
- V jiné míse vyšleháme vejce, vanilkový extrakt, sůl, kokosového cukru a 3 polévkové lžíce kokosové mléko.
- Vmícháme polovinu suchých surovin. Gumovou stěrkou vmícháme strouhaný kokos. Poté přidáme zbývající suché ingredience a mícháme tak dlouho, dokud se vše nespojí.
- Těsto přikryjeme potravinovou fólií a necháme alespoň 2 hodiny vychladit v lednici.
- Předehřejeme troubu na 175 stupňů a připravíme si dva plechy na 175 stupňů.
- Do misky dáme moučkový cukr, 1/3 hrnku kokosového cukru a promísíme. Pomocí naběračky na sušenky naporcujeme 18 kousků těsta a vytvarujeme hladké kuličky.
- Postupně jednu po druhé obalíme ve směsi cukru. Klademe na plechy aspoň 3 cm od sebe.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 16 – 18 minut, až budou sušenky nafouklé a okraje pevné. Po vyjmutí necháme 20 minut odpočinout na plechu.
- Poté přendáme na kuchyňskou mřížku a necháme úplně vychladnout. Polovinu sušenek otočíme. Mezitím si připravíme ganache.
- Ve vodní lázni zahřejeme bílou čokoládu, rum, sůl i kokosovou smetanu, kterou jsme si dali předtím stranou.
- Za stálého míchání necháme v lázni asi 5 až 6 minut, aby byla směs pěkně hladká. Necháme vychladit, ale hlídáme, aby nezatuhla.
- Pomocí elektrického mixéru na vysokou rychlost šleháme, dokud nebude světlá a roztíratelná. Trvá to asi 1 minutu.
- Hotovou ganache navrstvíme na obrácené sušenky, zaklopíme druhou sušenkou a jemně přitlačíme.
- Pak už jen necháme trochu vychladit a můžeme podávat.