Tlakové konzervování sušených fazolí je šetrný způsob, jak fazole připravit a uchovat.
Co budeme potřebovat
- 2,5 kg bílých fazolí
- Sůl na konzervování
- Voda
Postup
- Suché bílé fazole propláchneme a očistíme od nečistot
- Přendáme je do velkého hrnce a zalijeme je dostatečným množstvím vody, tak aby byly ponořené
- Fazole necháme ve vodě 12 hodin nebo přes noc namáčet
- Namočenou luštěninu poté propláchneme a vrátíme je zpět do hrnce s čistou vodou
- Vodu začneme vařit a vaříme jí po dobu asi 30 minut
- Zatímco se fazole vaří, připravíme si sklenice
- Sklenice i víčka umyjeme horkou vodou a necháme je okapat
- Do sklenic přidáme konzervační sůl, do každé z nich ½ lžičky
- Pomocí naběračky naplníme sklenice fazolemi
- Přidáme vodu, ve kterých jsme fazole vařili, ale neplníme až k hrdlu sklenice
- Fazole ve sklenici promícháme dřevěnou špachtlí, abychom se zbavili vzduchových bublin
- Sklenice pevně uzavřeme víčkem
- Umístíme je do tlakové nádoby
- Necháme mezi nimi trochu prostoru, aby se sklenice nedotýkaly
- Upravíme množství vody podle potřeby a dále pokračujeme dle návodu
- Zavařujeme po dobu 75-90 minut
- Když uplyne dostatek času, nádobu vypneme a necháme vychladnout
- Sklenice vyndáme, rozložíme a necháme vychladnout
- Takto je necháme 12-24 hodin
- Zkontrolujeme jejich těsnění, tím že zmáčkneme střed víčka, který by se neměl hýbat
- Označíme je a uložíme na chladné místo
Dobrý den, vyzkoušel jsem spoustu způsobů. Mám ale stále problém. Nepodařilo se mi nikdy docílit toho, aby zavařené fazolky byly krásně světle zelené. Tak jako od Bonduel. Poradíte? Jiří Macháček. Děkuji