Tlakové konzervování sušených fazolí je šetrný způsob, jak fazole připravit a uchovat.
Co budeme potřebovat
- 2,5 kg bílých fazolí
- Sůl na konzervování
- Voda
Postup
- Suché bílé fazole propláchneme a očistíme od nečistot
- Přendáme je do velkého hrnce a zalijeme je dostatečným množstvím vody, tak aby byly ponořené
- Fazole necháme ve vodě 12 hodin nebo přes noc namáčet
- Namočenou luštěninu poté propláchneme a vrátíme je zpět do hrnce s čistou vodou
- Vodu začneme vařit a vaříme jí po dobu asi 30 minut
- Zatímco se fazole vaří, připravíme si sklenice
- Sklenice i víčka umyjeme horkou vodou a necháme je okapat
- Do sklenic přidáme konzervační sůl, do každé z nich ½ lžičky
- Pomocí naběračky naplníme sklenice fazolemi
- Přidáme vodu, ve kterých jsme fazole vařili, ale neplníme až k hrdlu sklenice
- Fazole ve sklenici promícháme dřevěnou špachtlí, abychom se zbavili vzduchových bublin
- Sklenice pevně uzavřeme víčkem
- Umístíme je do tlakové nádoby
- Necháme mezi nimi trochu prostoru, aby se sklenice nedotýkaly
- Upravíme množství vody podle potřeby a dále pokračujeme dle návodu
- Zavařujeme po dobu 75-90 minut
- Když uplyne dostatek času, nádobu vypneme a necháme vychladnout
- Sklenice vyndáme, rozložíme a necháme vychladnout
- Takto je necháme 12-24 hodin
- Zkontrolujeme jejich těsnění, tím že zmáčkneme střed víčka, který by se neměl hýbat
- Označíme je a uložíme na chladné místo