Podzim s sebou často přináší období kdy se snažíme uchovat letní čerstvé ovoce a zeleninu, aby jsme si je mohli užívat po celý rok. Ať už jde o výrobu džemu, mražení jiných dobrot nebo nakládání zeleniny, je to určitě něco, co se praktikuje často a těší se velké oblibě.
Co budeme potřebovat
- 300 g žlutých fazolí
- 250 ml vody
- 200 ml bílého octa
- 75 g medu
- 2 lžíce chilli papričky
- Chilli paprička (nakrájená)
- 2 stroužky česneku
- Lžíce hořčičných semínek
- Lžička soli
Postup
- Začneme sterilizací sklenic
- Ty vaříme v horké vodě po dobu 10 minut
- Stejně tak vyvaříme víčka na sklenice
- Oba komponenty poté necháme okopat na čisté utěrce
- V hrnci přivedeme k varu vodu, med, ocet a sůl
- Směs udržujeme stále teplou, dokud jí nebudeme potřebovat
- Mezitím si ve vedlejším hrnci uvaříme fazole, aby byly částečně uvařené, ale stále křupavé (asi 3 minuty) a scedíme
- Když jsou připraveny, naplníme jimi sklenice
- Přidáme chilli koření i nakrájenou papričku, hořčičná semínka a česnek
- Vše zalijeme nálevem, ale ponecháme 3 centimetry od hrdla sklenice
- Sklenice vložíme do hrnce s horkou vodou a utěrkou na dně, začneme vařit
- Ve vodní lázni fazole zavařujeme po dobu 10 minut
- Vyndáme je z vody a necháme je vychladnout
- Jednotlivé sklenice zkontrolujeme, že dobře těsní, označíme je a uložíme na suché místo