Podzim s sebou často přináší období kdy se snažíme uchovat letní čerstvé ovoce a zeleninu, aby jsme si je mohli užívat po celý rok. Ať už jde o výrobu džemu, mražení jiných dobrot nebo nakládání zeleniny, je to určitě něco, co se praktikuje často a těší se velké oblibě.
Co budeme potřebovat
- 300 g žlutých fazolí
- 250 ml vody
- 200 ml bílého octa
- 75 g medu
- 2 lžíce chilli papričky
- Chilli paprička (nakrájená)
- 2 stroužky česneku
- Lžíce hořčičných semínek
- Lžička soli
Postup
- Začneme sterilizací sklenic
- Ty vaříme v horké vodě po dobu 10 minut
- Stejně tak vyvaříme víčka na sklenice
- Oba komponenty poté necháme okopat na čisté utěrce
- V hrnci přivedeme k varu vodu, med, ocet a sůl
- Směs udržujeme stále teplou, dokud jí nebudeme potřebovat
- Mezitím si ve vedlejším hrnci uvaříme fazole, aby byly částečně uvařené, ale stále křupavé (asi 3 minuty) a scedíme
- Když jsou připraveny, naplníme jimi sklenice
- Přidáme chilli koření i nakrájenou papričku, hořčičná semínka a česnek
- Vše zalijeme nálevem, ale ponecháme 3 centimetry od hrdla sklenice
- Sklenice vložíme do hrnce s horkou vodou a utěrkou na dně, začneme vařit
- Ve vodní lázni fazole zavařujeme po dobu 10 minut
- Vyndáme je z vody a necháme je vychladnout
- Jednotlivé sklenice zkontrolujeme, že dobře těsní, označíme je a uložíme na suché místo
Dobrý den, vyzkoušel jsem spoustu způsobů. Mám ale stále problém. Nepodařilo se mi nikdy docílit toho, aby zavařené fazolky byly krásně světle zelené. Tak jako od Bonduel. Poradíte? Jiří Macháček. Děkuji