Tento luxusní recept na tak trochu netradiční rizoto si oblíbíte! Naučíme vás, jak čirok uvařit tak, abyste měl tu skvělou hustou, krémovou konzistenci, na kterou jste u klasického rizota zvyklí. Skvěle se hodí jako příloha například ke grilované rybě, pečenému kuřeti či dušenému masu.
Ingredience
- 6 šálků kuřecího vývaru (nebo zeleninového, pokud připravujete vegetariánský pokrm)
- 5 šálků vody
- 1 lžíce másla
- ½ šálku nasekané šalotky
- 1,5 šálku zrn bílého čiroku, namočených přes noc
- ½ šálku suchého bílého vína (jako je Sauvignon Blanc)
- 1 šálek nastrouhaného parmezánu
- 1 lžíce čerstvého rozmarýnu
- sůl na dochucení
- pepř na dochucení
- strouhaný čerstvý muškátový oříšek, podle chuti
Postup
- Smíchejte vývar a vodu v hrnci, přiveďte zakryté k varu na středním plameni, poté snižte na plamen na středně nízký a pokračujte ve vaření.
- V hrnci na polévku rozehřejte máslo.
- Přidejte šalotku a restujte do změknutí, 3 minuty.
- Přidejte čirok a vařte za stálého míchání asi 3–4 minuty.
- Vmíchejte 1 šálek teplé směsi vývaru a vody do čiroku a za stálého míchání vařte, dokud se tekutina téměř nevstřebá, 15 minut.
- Vmíchejte další 1,5 šálku teplé vývarové směsi, snižte teplotu na středně nízkou, zakryjte a vařte 15 minut, během toho jednou promíchejte.
- Odkryjte hrnec a vařte za stálého míchání 1 minutu, poté vmíchejte další 1,5 šálku směsi vývaru; zakryjte a vařte 15 minut, během toho jednou promíchejte.
- Opakujte proces přidávání vývaru, vaření a míchání, dokud nespotřebujete veškerou směs vývaru a vody a čirok nebude jemný a krémový, asi ještě 45 minut.
- Do rizota vmíchejte víno a za stálého míchání vařte asi 4 minuty do krémova.
- Vmíchejte parmezán a rozmarýn, dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem a případně dalším rozmarýnem.
- Podávejte posypané parmazánem jako samostatné jídlo nebo jako skvělou přílohu k masu či rybě.
Máme pro vás i skvělé a zdravé recepty na kaše z ovesných vloček ve sladkých a slaných variantách. Inspirujte se!