Bezlepkový čirokový chléb

Bezlepkový čirokový chléb

Neuvěřitelně měkký, jemný a nadýchaný! Takový je náš recept na chléb z čiroku. Je úplně bez lepku a mléčných výrobků, což na něm ale ani nepoznáte. Vyzkoušejte ho a přesvědčte se sami.

Ingredience

  • 1 a 3/4 hrnku bezlepkové mouky
  • 1 lžička xanthanové gumy (vynechejte, pokud ji vaše směs bezlepkové mouky již obsahuje)
  • 1/2 šálku čirokové mouky
  • 2 lžíce psyllia prášku
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 a 1/4 lžičky sušeného droždí
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • 1 lžička soli
  • 1/3 šálku slunečnicového oleje
  • 1 lžička jablečného octa
  • 1 a 1/2 šálku teplé vody (cca 40 – 46 stupňů Celsia)
  • 2 velká vejce, pokojové teploty, rozšlehaná

Postup

  1. Vymažte 20×10 cm hranatou formu na chléb.
  2. Ve velké míse prošlehejte bezlepkovou mouku, xanthanovou gumu (pokud používáte), čirokovou mouku, psyllium, prášek do pečiva, sůl, sušené droždí a cukr, dokud se vše nespojí.
  3. Přidejte slunečnicový olej, jablečný ocet, teplou vodu a vejce.
  4. Minutu nebo dvě dobře promíchávejte, dokud nezískáte těsto, které připomíná husté těsto na koláč (bude lepkavé a mokré, ale to je u bezlepkového chlebového těsta zcela normální).
  5. Přeneste chlebové těsto do předem vymazané formy a horní část uhlaďte zadní stranou mokré stěrky.
  6. Formu přikryjte kuchyňskou utěrkou a nechte těsto kynout 30 až 40 minut na teplém místě bez průvanu, dokud zhruba nezdvojnásobí svůj objem.
  7. Zatímco těsto kyne, předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia a nastavte rošt trouby do střední polohy.
  8. Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, pečte ho v předehřáté troubě 40 až 50 minut, dokud není vršek zlatavě hnědý a chléb zní po poklepání dutě.
  9. Před vyjmutím z formy nechte chléb 10 minut vychladnout a poté jej nechte zcela vychladnout na mřížce, než ho začnete krájet.
  10. Dobrou chuť!
Nakrájený chléb bez lepku na utěrce, která je položena na dřevěném prkýnku.
www.dishbydish.net

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.