Oříšková chuť čiroku se v tomto receptu skvěle snoubí s výrazným kapustovým pestem a spoustou letní zeleniny. Je to skvělá veganská a bezlepková příloha!
Ingredience
Na čirok:
- 1 šálek čiroku, propláchnutý
- 3 šálky vody
- špetka soli
Na kapustové pesto:
- 1 a 1/3 šálku kapusty
- 3/4 šálku čerstvé bazalky
- 60 ml olivového oleje
- 40 g piniových oříšků
- 3 lžíce lahůdkového droždí
- 3 lžíce vody
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1/2 až 1 lžíce žluté miso pasty (upravte podle chuti)
- 1 velký stroužek česneku, oloupaný
Na salát:
- 170 g cherry rajčat, rozpůlených
- velká hrst microgreens
- 1 jarní cibulka, nakrájená na tenké plátky
- 3 lžíce nasekané petrželky (volitelně)
- opražené piniové oříšky (volitelně)
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Do velkého hrnce přidejte čirok, vodu a špetku soli a přiveďte k varu. J
- Jakmile se voda vaří, nechte zrna vařit 50 minut, napůl přikryté.
- Čirok je hotový, když jsou zrna měkká, ale trochu žvýkavá.
- Sceďte přebytečnou vodu.
- Když je čirok téměř hotový, připravte si pesto.
- Všechny ingredience na pesto vhoďte do vysokorychlostního mixéru nebo kuchyňského robotu a rozmixujte do hladka.
- V případě potřeby přidejte sůl.
- Smíchejte čirok s 1/4 šálku pesta.
- Zbývající pesto si uložte na jiné použití.
- Smíchejte cherry rajčata, microgreens, jarní cibulku, nasekanou petrželku a opražené piniové oříšky.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte nejlépe ihned.
- Zbytky nechte v lednici ve vzduchotěsné nádobě po dobu 3 až 4 dnů.