Jak vyrobit domácího šmakouna?

Jak vyrobit domácího šmakouna?

Mohlo by se zdát, že tato surovina je výdobytkem moderní doby. Opak je pravdou! Tento pokrm z čistých bílkovin, patří již dlouhá staletí mezi tradiční pokrmy, zejména ty sváteční, ve Východní Evropě. Připravte si jednoduchý recept na domácího šmakouna a užijte si jeho skvělou chuť!

Co budeme potřebovat

  1. 12 velkých vajec
  2. 1 l plnotučného mléka
  3. Lžička soli
  4. 6 celých kuliček černého pepře (nepovinné)

Postup

  1. Vytvoříme si vodní lázeň
  2. Do misky nad vodní lázní rozklepneme vejce
  3. Přidáme mléko a sůl (a pepř, pokud používáme) a důkladně promícháme
  4. Vodu na vodní lázni přivedeme k varu
  5. Mísu s vejci a mlékem, intenzivně mícháme, dokud se směs nesrazí, přibližně 20 až 30 minut nebo dokud nepřestane vytékat syrovátka
  6. Cedník vyložíme navlhčenou utěrkou, která je dostatečně velká, aby visela přes strany cedníku
  7. Umístíme cedník vyložený utěrkou nad misku
  8. Použijeme děrovanou lžíci, abychom mohli nabrat domácí šmakoun a přendávat ho do cedníku s utěrkou
  9. Šmakoun necháme 10 minut odkapat
  10. Vezmeme okraje utěrky a pevně utáhneme okolo šmakouna, tak aby začala vytékat veškerá syrovátka
  11. Necháme jí odkapávat přes noc v lednici
  12. Až bude šmakoun připraven k podávání, odstraníme utěrku
  13. Podáváme na chlebu, s uzeninou nebo samostatně posypané trochou soli
Domácí recept na šmakouna jednoduchý a rychlý.
Zdroj: thespruceeats.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.